Yeniden ‘köylüleşmek’

1 Oturduğum noktadan aynı anda birkaç vadiyi aynı anda gözlemek mümkün olduğu için daha bol malzemeyle mukayese yapmak mümkün olabiliyor. Eski usullerle ve malzemelerle yapılmış tek tip evler var hâlâ;...

Oturduğum noktadan aynı anda birkaç vadiyi aynı anda gözlemek mümkün olduğu için daha bol malzemeyle mukayese yapmak mümkün olabiliyor. 

Eski usullerle ve malzemelerle yapılmış tek tip evler var hâlâ; hoyratça ve küstahça yapılan yeni binaların arasında. 

Eskiler, yapıldıklarında ne kadar geniş ailelere ait, zamanın şartlarına göre ne kadar büyük olursa olsun tabiatın bağrında hiç sırıtmadan yer alırken; yeni beton binalar çocukların legolardan oluşmuş oyun setindeki sakil, aykırı ve anlamsız yapılar misali insanın gözüne batmakta. 

Sessiz ve sakin doğada sanki bir abeslik yarışmasından galip çıkmış gibi sükûneti parçalamakta; sadece yamaçları, vadileri değil, gökyüzünü de tehdit etmekte. 

Tam bu noktada; İbni Haldun’un; “coğrafya kaderdir” sözünü hatırlamanın bir anlamı olur mu acaba? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç günlük hikâye 28 Mayıs 2023 | 118 Okunma Bu tepe o tepe mi? 26 Mayıs 2023 | 97 Okunma Allah kimseyi ‘Kimliksiz' kılmasın 21 Mayıs 2023 | 199 Okunma Yolu açık… Gözü aydın… 19 Mayıs 2023 | 147 Okunma “Sakın açmayın” 12 Mayıs 2023 | 315 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar