Bu kadar cahil olamazsınız! Çok ayıp

2 İkinci aşamada Mustafa Kemal ve arkadaşları dini kendi istedikleri gibi yorumlamaya ve bu yorumun kabulü yönünde gayret gösterirler. Bu dönemde aslolan Batı tipi yaşam biçiminin kabulü ve yaygınlaşmasıdır. ...

2

İkinci aşamada Mustafa Kemal ve arkadaşları dini kendi istedikleri gibi yorumlamaya ve bu yorumun kabulü yönünde gayret gösterirler.

Bu dönemde aslolan Batı tipi yaşam biçiminin kabulü ve yaygınlaşmasıdır. Din (İslam) buna hizmet edecek bir fonksiyon icra etsin istenir. Bunun içindir ki Mustafa Kemal ve etrafındakiler her fırsatta bu yeni din anlayışını duyurmak ve izah etmek için çaba harcarlar.

Bu dönem Anadolu'nun düşman işgalinden temizlenmesi, dolayısıyla yeni bir devlet (cumhuriyet) kurma çalışmalarına hız verildiği dönemde başlar.

Bu dönemin en belirleyici ve radikal hareketi, Kurucu (Birinci) Meclis'in feshedilmesi ve 1923 yılı seçimleridir. Tamamen Halkçı Fırka'nın (Mustafa Kemal'in) kontrolünde gerçekleşen 1923 seçimleri ve ondan sonra kurulan Meclis, Mustafa Kemal'in kurguladığı gelecek için itinayla, yapılan her şeyi kayıtsız şartsız destekleyecek kişilerden oluşur.

Bir önceki Meclis'te yer alan; Batıcılığın yanında (dikkat

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç günlük hikâye 28 Mayıs 2023 | 115 Okunma Bu tepe o tepe mi? 26 Mayıs 2023 | 95 Okunma Allah kimseyi ‘Kimliksiz' kılmasın 21 Mayıs 2023 | 198 Okunma Yolu açık… Gözü aydın… 19 Mayıs 2023 | 145 Okunma “Sakın açmayın” 12 Mayıs 2023 | 314 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar