W20

Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin oluşturduğu G20’nin dönem başkanlığını 2015 yılında Türkiye yapıyor. G20, dünya nüfusunun 2/3’sini, dünya ekonomik...

Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin oluşturduğu G20’nin dönem başkanlığını 2015 yılında Türkiye yapıyor. G20, dünya nüfusunun 2/3’sini, dünya ekonomik büyüklüğünün %85’ini, dünya ticaretinin %75’ini oluşturan temsil gücü yüksek bir yapılanma. 

Youth20, Business20 gibi beş alt koldan oluşan girişime bu yıl Türkiye’nin katkısı olarak 6. çalışma grubu eklendi; Women20 (Kadın20). Bu çerçevede, kadınların iş dünyasına katılımı, sorunları ve ekonomik potansiyellerinin artırılması gibi önemli konular yanında lider kadın sayısının artırılması, kamu ve özel sektörde kadınların karar mekanizmalarında daha çok yer alması gibi konular gündeme getirilecek. 15-16 Kasım’da Antalya’da yapılacak liderler zirvesine kadar tüm alt çalışma grupları çeşitli platformlarda hazırlıklar yapıyor. Women20’nin temsilciliği, Türkiye’nin üç önemli sivil toplum kuruluşu tarafından yapılıyor. Bu bağlamda, KAGİDER, KADEM ve TİKAD, kadın merkezli bu oluşum çerçevesinde çeşitli toplantılar düzenliyor. 

Küresel kadın sorunlarına yapılacak katkı esas amaç olmakla beraber, bu oluşum  Türkiye’de kadın sorunları alanında çalışan ya da kadın girişimli STK’lar için de bir buluşma vesilesi oldu. Kutuplaşmanın ileri safhalarda olduğu böylesi bir dönemde farklı siyasal ve toplumsal kesimlerden gelen öncü kadınlar aynı masa etrafında buluşup konuşma imkânı buluyor. Bu platformun sürdürülebilir olması ve belli konularda ortak kampanyalar düzenleme kapasitesini güçlendirmesi Türkiye demokrasisi için kalıcı bir kazanım haline gelebilir. Kadınlar sözde değil, özde bir demokratik tavır sergileyebilirler. Bu toplumsal kesişmeleri artırmanın yolu elbette köşeleri yuvarlamaktan, ortak dil geliştirme çabasından geçiyor. Türkiye’nin bugünlerde en büyük ihtiyacı olan gri alan, sorun çözme kapasitelerinin yüksek olduğuna inanılan kadınlar tarafından oluşturulabilir. Bu konuda gösterilecek çaba, diğer başka meseleleri çözme konusunda da yeteneklerinin ne olduğuna dair bir sınav olarak değerlendirilebilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 275 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 341 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 321 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar