Frigya Vadisi’ndeki tükenmez hazineler..

Anadolu'nun göbeğinde ülkemize milyonla turist, milyarla dolar kazandıracak bir turizm ve sağlık hazinesi var.. Frigya Vadisi.. Bu vadiyi bana Sıtkı Ustam, dünyanın "Çini'nin Picassosu" diye...

Anadolu'nun göbeğinde ülkemize milyonla turist, milyarla dolar kazandıracak bir turizm ve sağlık hazinesi var.. Frigya Vadisi.. Bu vadiyi bana Sıtkı Ustam, dünyanın "Çini'nin Picassosu" diye tanıdığı Unesco Kültür Mirası adam gezdirmişti, yıllar önce.. Yazmıştım..
Bugünkü Kültür Bakanı, gidip, görüp heyecanlanınca, ben de o günkü yazılarımı tekrar kararı vermiştim.
Bugünün kuşakları ve bugünün Kültür Bakanlığı görevlileri de "Tanısın..
Hatırlasın" diye.. Başladım alıntılara, pazar günleri.. Araya olaylar girdi. Son bölüm kaldı.. O da işte bugün..
Artık fırsat bulursam, Nabi Avcı Hocamla oturup, bir Kütahya/ Frig Vadisi konuşacağız..
Bu ülke sadece yaşadığımız kara günleri değil, benzersiz güzellikleri ve parlak geleceği ile de konuşulmalı..

***

(Sıtkı Ustamla) Çavdarhisar'ı geride bıraktıktan sonra, Hacı Kebir kasabasına uğradık.. Rahvan at yarışları varmış.. Bu rahvan dedikleri at türü Osmanlılardan kalma.. Orta Asya'dan üzerinde geldikleri atların nesli.. Bacakları kısa.. Yere yakın atlar bunlar.. Hızlı değil, ama dayanıklı.. 40-50 kilometreye "Bana mısın" demezlermiş.. Rahvan at yarışı, bizim bildiğimiz dört nalla alakasız.. Kural ayakların dördü birden yerden kesilmeyecek. Yani at koşmuyor, hızlı yürüyor bu yarışta.. Büyük ilgi topluyor.. Ta nerelerden at getirenler var..
Sıtkı Usta bizi, İnli Köye götürdü sonra.. Yüzlerce yıllık mağaralar.. Doğal soğuk hava deposu.. Tepeye doğru tırmandık.. Bir mağarayı Sıtkı Usta dayamış döşemiş.. Buraya kafa dinlemeye geliyor.. (Ama bu mağaralar doğa harikası.. Mutlak görülmeli.. Köyün adı, İn burdan geliyor zaten..) Artık hızlanmamız gerekiyor.. Daha şehirde göreceklerimiz var..
Sabahtan beri içinde dolaştığımız Frig Vadisi'nin bir müzesi var, kentte, enbaşta da o..
Müze, 1314 yılında Germiyan

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.123 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 278 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 607 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 358 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 258 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar