Diplomatik kapak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 zirvesinin 'yıldız'larından birisiydi. Rusya lideri Putin'le yakın pozları, Obama'nın onlara uzaktan bakışları, Japon Başbakanı Abe ve Kanada Başbakanı Trudeau'nun Erdoğan'ın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 zirvesinin 'yıldız'larından birisiydi. Rusya lideri Putin'le yakın pozları, Obama'nın onlara uzaktan bakışları, Japon Başbakanı Abe ve Kanada Başbakanı Trudeau'nun Erdoğan'ın yanındaki hafif ezik görünen beden dilleri çokça konuşuldu.
Bunların bazıları dünyada da ses getirdi.
Özellikle 'aile fotoğrafı'nda Obama'nın bir uçta, Erdoğan'ın Rusya ve Çin liderleri yanında olacak şekilde yerleştirilmesi ve havaalanında kırmızı halı serilmeyen tek liderin Obama olması anlamlı mesajlardı.
Bu yoruma açık göstergelerden daha önemlisi ise şüphesiz Türkiye'nin eli daha güçlenmiş bir ülke olarak orada temsil edilmiş olmasıydı. Artık yabancı analistlerin dahi kabul ettiği gerçek, Erdoğan'ın inanılmaz bir satranç oyuncusu olduğudur. Nitekim birkaç hamleyle, daha iki ay önce hem Rusya hem ABD ile gerilmiş olan ilişkilerden, bugün ikisi arasında istediği dengeyi kurabilecek bir noktaya ülkeyi taşımış bulunuyor.
Bu denge oyununun tezahürlerini en net gördüğümüz alan ise şüphesiz Suriye. Cumhurbaşkanı, zirvede yaptığı konuşmada, Suriye sınırımızda 95 kilometre uzunluğunda ve 40 kilometre genişliğinde bir güvenli bölge oluşturma amacını tekrar yineledi. Böylelikle Türkiye'nin hem DAEŞ hem de YPG'nin arz ettiği güvenlik risklerine artık tahammülü kalmadığını ve bu husustaki siyasî kararlılığı bir kez daha vurgulamış oldu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan öğrendiğimize göre, Cumhurbaşkanı zirvede, özellikle Halep'teki insanî durum üzerine, Rusya ve ABD başkanları ile ayrı bir görüşme daha gerçekleştirmiştir.
Ayrıca Cumhurbaşkanı, zirvedeki konuşmasında da, Halep'te Kurban Bayramı boyunca sürecek bir ateşkes üzerine Rusya ile çalıştıklarına da değinmişti. Sivil halka biraz nefes aldırma imkânı olan bu işbirliğinin meyvelerini önümüzdeki günlerde görebiliriz. Kanaatimce zirvedeki en müthiş diyalog ise şudur:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Roma’dan sevgilerimiz ve vergilerimizle... 20 Mayıs 2024 | 1.812 Okunma Nakba 17 Mayıs 2024 | 224 Okunma Uluslararası Aile Sempozyumu 15 Mayıs 2024 | 111 Okunma İnsanımızı nasıl koruyacağız? 14 Mayıs 2024 | 185 Okunma Euroriyakârlar 13 Mayıs 2024 | 138 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar