Arakanlıları kim öldürüyor?

Arakanlı Müslümanlar, Balkan Savaşı sırasında Osmanlı'ya para yardımı göndermişti ve Sultan II. Abdülhamit tarafından Hicaz demiryolu madalyası ile ödüllendirilmişti. Yine Millî Mücadele...

Arakanlı Müslümanlar, Balkan Savaşı sırasında Osmanlı'ya para yardımı göndermişti ve Sultan II. Abdülhamit tarafından Hicaz demiryolu madalyası ile ödüllendirilmişti. Yine Millî Mücadele yıllarında da, Anadolu'ya 35.000 altın değerinde yardımda bulunmuşlardı. Bugün Myanmar'da bulunan "Thayet Myo Türk Şehitliği"nde, I. Dünya Savaşı sırasında İngilizlere esir düşen askerlerimiz yatıyor. Yani Arakan, bize sandığımız kadar 'uzak' değil.
Peki bu güzelim insanlara bugün neden zulmediliyor? Myanmar, uzun yıllar İngiliz sömürge yönetimi altında kaldı. Ancak 1948'te bağımsızlığını kazanan Myanmar'da İngiliz ve Çin nüfuzu devam ediyor. İngilizler, 1948'de çekilirken Müslüman Arakan'ı, o zamanki Pakistan sınırlarına dahil etmek yerine, Myanmar'a dahil edip sınır çekerken, bugünleri de planlıyordu elbet. 1971'de eski "Doğu Pakistan" olan Bangladeş'in de Pakistan'dan ayrılmasıyla, Asya'daki ayrılıkçı hareketlerin zemin kazanmasına olanak sağlamış oldular.
Üstelik aynı İngiltere, 1942'deki Japon işgaline direnen Arakanlıları, Japon ve dolayısıyla İngiliz işbirlikçisi General Aung San'ın insafına bıraktı. Şimdiki Myanmar Dışişleri Bakanı ve Nobelli Aung San Su Çi'nin babası olan general, Arakanlılara vatandaşlık vermedi ve onları etnik bir azınlık olarak tanıdı. Askerî cunta ise, 1982'de onları bu tanımdan da mahrum bırakarak Bangladeş'e sürme politikasını hızlandırdı. Arakan Kurtuluş Ordusu (ARSA) da, bu zulümlere karşı duran silahlı bir örgüt olarak ortaya çıktı. 2012'de saldırılarını artıran ARSA'yı bahane ederek etnik temizliğe girişen ordu ve onların silahlandırdığı Budist milisler marifetiyle, 1 milyon 300 bin olan Arakanlı sayısı 800 binin altına indi. ARSA'nın lideri Suud uyruklu ve Mekke doğumlu Cununi olduğu için örgütün Suud desteğiyle ayakta kaldığı düşünülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Taksim’e değil Gayrettepe’ye bak 30 Nisan 2024 | 1.179 Okunma Bir imha kampı olarak Gazze 26 Nisan 2024 | 1.329 Okunma Alman Cumhurbaşkanı teftişte... 24 Nisan 2024 | 605 Okunma Kritik Irak ziyareti 23 Nisan 2024 | 1.269 Okunma CHP’nin borçları meselesi 22 Nisan 2024 | 1.757 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar