Habercilik, farkındalık, kışkırtıcılık!..

Akşam Gazetesi Yazarı Hikmet Genç'in bugünkü (20.02.2023)'' Habercilik, farkındalık, kışkırtıcılık!..'' başlıklı yazısı.

Geçtiğimiz günlerde "11 Eylül" saldırısının belgeselini izledim. "Uçak Kazası Raporu" belgeselinden de alıntıların olduğu, saldırıların tüm detaylarıyla verildiği bir bölüm. 3 bine yakın insan ölmüş. On binlerce yaralı.

Terör saldırısına dair her şey var. Saldırı anı, kameralara yansıyanlar, sokaklarda koşuşanlar vs... Lakin bir şey yok. İkiz Kuleler'den atlayıp ölen bir insan fotoğrafı. Parçalanmış ya da bir yanmış tek bir ceset?!..

Onur Erim anlatmıştı. O sıralar ABD'ymiş. 11 Eylül terör saldırılarıyla ilgili haberleri ABD kanallarından değil Türkiye'den takip ettiklerini söylemişti. Zira böylece daha fazla ve detaylı bilgiye ulaşabiliyorlarmış...

Bu sadece ABD'ye özgü bir şey değil. Batı'daki bir terör saldırısı ya da doğal bir felaketten sonra insanların perişan halini gösteren fotolara pek rastlamazsınız. Varsa da "amatör bir kameraman" tarifiyle yayılmış kısıtlı birkaç kare veya görüntüden ibarettir.

Eloğlunun bağımsız tarafsız özgür medya anlayışı budur. Toplumun ya da bireylerin acılı perişan hallerini göstermezler. Zayıf görünmek istemezler.

Kevin Carter'ın çektiği o meşhur ödüllü fotoğrafı hatırlarsınız. Açlıktan can çekişen küçücük Sudanlı kızı ve onun ölmesini bekleyen hemen yanına tünemiş bir akbaba ile bir arada gösteren fotoğraf...

Kendi tabirleriyle "kışkırtıcı" fotoğrafla değişime yol açmak ya da farkındalık oluşturmak iyi bir şeydir. Medya açısından etik sayılır. Ama bu kendileri için değil başka ülkeler için geçerlidir.

Ve biz yine aynı şeylere şahit olduk.

Bir tarafta depremzedelerin acıları, diğer tarafta medyanın hali perişanı...

Habercilik adına vicdansız ilkesiz kuralsız bir yarış vardı...

Tekraren söylüyorum...

Afet bölgesinde yaşanan acılara tuz basan, nefret pompalayan gazetecileri gördük.

Yardım ekiplerine haber vermek yerine kaos çıkarmaya çalışan televizyoncuları gördük.

Ellerinde mikrofon reyting uğruna ve dahi yalan söyleyerek yapmadıkları ahlaksızlık kalmayan muhabirleri gördük.

Afeti fırsat bilip PR peşinde koşan, yalan ihbarlarla yardımları engelleyen vicdansız gaddar 'youtuber'lar, fenomenler, 'tiktokçu'lar, vesaireler gördük...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tek bir oyun bile ne kadar kıymetli olduğunu unutma! 27 Mayıs 2023 | 328 Okunma CHP'nin selameti için Erdoğan'a oy ver… 24 Mayıs 2023 | 736 Okunma Hani telefonlar acı acı çalacaktı?!.. 22 Mayıs 2023 | 1.099 Okunma Milliyetçilik oynayarak kazanacaklarmış!?.. 20 Mayıs 2023 | 453 Okunma Bu saatten sonra kimse size inanmaz!.. 17 Mayıs 2023 | 952 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar