Suriyeliler konusunda “büyücü”nün söylediklerini sorgulamaya çalışmak (1)

Hani “Waldo sen neden burada değilsin” diyen Henry David Thoreau var ya… Bugünlerde onun kitle iletişim araçlarının olmadığı dönemde idrak ettiği düşüncelerle baş başayım. Ralp Waldo...

Hani “Waldo sen neden burada değilsin” diyen Henry David Thoreau var ya… Bugünlerde onun kitle iletişim araçlarının olmadığı dönemde idrak ettiği düşüncelerle baş başayım.

Ralp Waldo Emerson’un kaleme aldığı, “Throeau’nun Yaşamöyküsel Portresi”nin de içinde olduğu, “Doğa ve Yürüyüş Üzerine Seçme Denemeler” kitabını okudum. Ön sözünde, Bıll McKıbben, Thoreau’nun metinlerinden çıkarımla şöyle bir şey anlatıyor tam da bugünlere ışık tutacak nitelikte:

“Ne istediğimizi bildiğimiz fikri düpedüz yanlıştır. (…) neyin bizim, neyin büyücünün önerisi olduğunu ayırabilmemiz neredeyse olanaksız hale gelir. Radyoyu, televizyonu veya interneti her açtığımızda bu büyüyü canlı tutarız. Çünkü biri kulağımıza bir şeyi fısıldadığında, kendi düşüncelerimizi düşünmemizin veya tepkilerimizi hissetmemizin bir yolu yoktur. (Doğa ve Yürüyüş Üzerine Seçme Denemeler sayfa 24. Everest Klasikler 2016)

Gerçi bu sözleri genellikle, “tüketim alışkanlıkları ve ihtiyaçlar” bağlamında kullanıyor. Lakin “algı yönetimi” meselesine de doğrudan işaret ettiği için dikkatimi çekti.

SURİYELİLER MESELESİNİ SOĞUKKANLILIKLA TARTIŞABİLMEK

Nisan ayının son haftası bu köşede “Suriyelilerin geri dönüşünü kimler neden istemez” başlığıyla 3 yazı yazdık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesselam vesselam vesselam 09 Eylül 2022 | 557 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı seçimine dönüşüyor olabilir mi? 29 Temmuz 2022 | 481 Okunma Merkez ülke Türkiye, “tencere” ve “cep” için içeride de oyun kurmalı 26 Temmuz 2022 | 687 Okunma İstanbul AK Parti İl Teşkilatı 2023 için sahaya iniyor 22 Temmuz 2022 | 405 Okunma Dışarıdan bakınca Türkiye neye denk düşüyor, ah bir bilseler… 19 Temmuz 2022 | 585 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar