Mutabakat taraflara zaman kazandırmakla birlikte “inceldiği yerden kopar”

Suriye’nin kuzeyinde Amerika ile birlikte güvenli bölge kurulacak ya hani... 6 Amerikan askeri Şanlıurfa’ya gelmiş. Kurulacak olan müşterek harekat merkezini çalışacaklarmış.

Şanlıurfa’ya Amerikan askerlerinin geldiğini duyunca ilk aklıma “GAP Havalimanı’na mı inmişler acaba” sorusu geldi.

Zira, Amerika’nın Irak işgalini kuzeyden yapmak istediği dönemde GAP Havalimanı’nı üs olarak kullanmak istediğini hatırladım. Dahası, GAP Havalimanı’nın olmasından daha büyük yapıldığı iddia adelmiş ve gerekçe olarak da “Amerikan askerlerinin Ortadoğu’ya sevkini kolaylaştırmak maksadıyla” şeklinde yorumlar okumuştum.

Bugün Amerikan askerleri Şanlıurfa’da ve Suriye’nin kuzeyinde kurulması düşünülen güvenli bölge için Türkiye ile ortak koordinasyon için teknik çalışma yapıyor. Başlı başına bu mesele bile uzun vadeli Amerikan stratejisinin yeni bir aşamaya geçmiş olabileceği endişesini taşımamıza neden oluyor.

TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK KAYGILARI HALA EN ÜST SEVİYEDE

Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ teröristleriyle mücadele ettiği gerekçesiyle “Kara gücü” ilan ettiği YPG-PKK ile Türkiye’yi bir şekilde muhatap etmeyi çalıştığını biliyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesselam vesselam vesselam 09 Eylül 2022 | 557 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı seçimine dönüşüyor olabilir mi? 29 Temmuz 2022 | 481 Okunma Merkez ülke Türkiye, “tencere” ve “cep” için içeride de oyun kurmalı 26 Temmuz 2022 | 687 Okunma İstanbul AK Parti İl Teşkilatı 2023 için sahaya iniyor 22 Temmuz 2022 | 405 Okunma Dışarıdan bakınca Türkiye neye denk düşüyor, ah bir bilseler… 19 Temmuz 2022 | 585 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar