İstanbul adresi böyle seçildi

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (29.03.2022)''İstanbul adresi böyle seçildi'' başlıklı yazısı.

Aslında hepimizin umudu bu... Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın son bulması, dünyanın ve insanlığın salgın ile hemen ardından gelen savaşın sonrasında rahatlaması, huzur bulması. Bir de bu barış İstanbul’dan çıkarsa tarihi önemde bir olay olur. Peki müzakereler İstanbul’a nasıl ve neden taşındı?

Başından beri denge politikası izleyen Türkiye bu politikasında hem Ukrayna ve Rusya’ya hem de Batı’ya karşı dürüst ve yapıcı davrandı.

İki liderle de düzenli görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem iki liderin buluşmasına hem de gerekirse müzakere heyetlerinin toplantılarına Türkiye’nin ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

Belarus’ta önce yüz yüze sonra video konferansla süren müzakerelerle bir sonuca ulaşılamadı. Üstelik Ukrayna heyeti Belarus topraklarında kendini rahat hissetmediğini de ifade etti.

Rusya-Türkiye makamları arasındaki temasta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmek istediği iletildi.

PUTİN’DEN ERDOĞAN’A: SİZE GÜVENİYORUZ

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde şu mesajları verdi:

Biz Türkiye’ye güveniyoruz. Müzakere heyetlerinin Türkiye’de görüşmesine tamam diyoruz.

Müzakere heyetimizi gönderiyoruz.

Müzakerelerin Türkiye’nin koordinasyonunda ve kolaylaştırıcılığında yürümesi bizim için önemli ve güven verici.

UKRAYNA’DAN DA GÜVEN MESAJI

Aynı şekilde Ukrayna da Türkiye’ye müzakerelerin İstanbul’da sürdürülmesini istediklerini söyledi. Hem heyetin kendini rahat hissetmesi hem de Türkiye’ye duyulan güvene vurgu yaptılar.

MÜZAKERELERİN FORMATI

İki ülkenin müzakere heyeti başbaşa görüşecekler. Yani Türk yetkililer bu toplantılara başından sonuna katılmayacak. Ancak bugün Dolmabahçe Sarayı’nda başlaması beklenen müzakerelerde, Dolmabahçe’de iki üst düzey Türk yetkili de bekleyecek. Heyetler fikir danışmak istediklerinde ya da kolaylaştırıcı unsurlar için koordinasyon gerektiğinde iki üst düzey yetkili devreye girecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Riyad’daki Gazze toplantısının perde arkası 30 Nisan 2024 | 474 Okunma Sanata sığınmak ve Devriamber 26 Nisan 2024 | 120 Okunma Atatürk’ten Meclis’e çocuklara, siyasilere dikkat çeken öğütler 23 Nisan 2024 | 77 Okunma Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 242 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 660 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar