Soğuk algınlığı ve gribi birbirine karıştırmayın

Soğuk havalarda en yaygın görülen iki hastalık hiç şüphesiz soğuk algınlığı ve grip… Hem de bu yıl maalesef her zamankinden daha erken hayatımıza girdiler. Soğuk algınlığı ve grip...

Soğuk havalarda en yaygın görülen iki hastalık hiç şüphesiz soğuk algınlığı ve grip… Hem de bu yıl maalesef her zamankinden daha erken hayatımıza girdiler. Soğuk algınlığı ve grip farklı virüslerden kaynaklansa da, genellikle karıştırılıyor. Oysa ikisi birbirinden çok farklı. Öyleyse, bir kişinin grip veya soğuk algınlığı olup olmadığını nasıl anlarız? Havaların soğumasıyla baş gösteren soğuk algınlığı ve grip sıklıkla birbirine karıştırılan hastalıklardan. Oysa grip, influenza virüslerinin yol açtığı bir viral solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığının gripten en önemli farkı ise, daha hafif semptomlar gösteriyor olması. Yani grip olduğunuzda işinize dahi gidemezken, soğuk algınlığı yaşadığınızda hayatınıza devam edebilirsiniz.

KIŞ AYLARINDA DAHA SIK GÖRÜLÜR
Soğuk algınlığı, genellikle vücut direncimiz düştüğünde görülür. Hasta kişilerin kapalı ortamda öksürmesi ve hapşırmasıyla birlikte o mikropları solunum yoluyla teneffüs eden kişilere hastalık bulaşır. Soğuk algınlığı, en sık olarak rinovirüs adlı virüsün neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonudur. Yılın herhangi bir zamanında görülebileceği gibi kış aylarında daha sık görülür. Bunun nedeni, soğuğa sebep olan virüslerin çoğunun düşük nemde gelişmesidir. Soğuk algınlığı viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi önerilmez. İstirahat ve iyi beslenmeyle kısa sürede atlatılabilir. Eğer burun tıkanıklığı ve akıntısı, öksürük varsa doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Ama soğuk algınlığınız istirahate rağmen geçmeyip uzadıysa ve akıntı rengi sarımtırağa dönüştüyse, o zaman doktorunuza danışarak antibiyotik kullanımınız söz konusu olabilir.

GRİP, BRONŞİT VEYA ZATÜRREYE YOL AÇABİLİR

GRIP, soğuk algınlığına göre ağır seyreden, yüksek ateşe sebep olabilen tehlikeli viral bir hastalıktır. Yılın herhangi bir zamanında görülebilen soğuk algınlığının aksine, grip genellikle mevsimseldir. Grip mevsimi genellikle sonbahardan ilkbahara kadar sürer ve kış aylarında zirveye ulaşır. İnfluenza virüslerinin yol açtığı bir viral solunum yolu hastalığı olan grip, kış aylarında belli dönemlerde salgınlara sebep olabilir. Genellikle pek çok kişi grip olduğunda 'Nasıl olsa birkaç günde geçer' düşüncesiyle doktora dahi başvurmaz. Ancak grip, özellikle çocuklarda ve kronik hastalığı olanlarda; bronşit, sinüzit, zatürre gibi komplikasyonlara yol açabilir. Gribin soğuk algınlığından en önemli farkı yüksek ateşi beraberinde getirmesidir. Bu belirtilere kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı ve kas ağrıları da eşlik edebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 337 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar