Tuhaf

Sultanahmet’teki“canlı bomba katliamı” dikkatleri IŞİD’e odakladı. IŞİD’in bölgedeki silahlı savaşçı sayısı 30 bin dolaylarında. Çoğu dünyanın 100 ülkesinden...

Sultanahmet’teki“canlı bomba katliamı” dikkatleri IŞİD’e odakladı.

IŞİD’in bölgedeki silahlı savaşçı sayısı 30 bin dolaylarında.

Çoğu dünyanın 100 ülkesinden gelen yabancılar.

Çoğu bulundukları coğrafyaya yabancı 30 bin silahlı nasıl Suriye ve Irak’ta bu kadar büyük bir alana egemen olabiliyor?

Bir tane bile uçağı yok.

“Silahlı”insansız hava araçlarından da yoksun.

“Drone” kullanımı son derece yetersiz.

ABD’nin başını çektiği koalisyonun ileri teknoloji silahlarına da sahip değil.

Ve...

Koalisyon ülkelerinin büyük mali imkânlarına karşın derme çatma rafinelerde ürettiği petrol satışıyla kaçakçılık geliri nedir ki?

Buna rağmen hâlâ nasıl oluyor da bölge hatta yerküre için ciddi tehdit oluşturmaya devam edebiliyor?

Koskoca devlet olan, parası, silahları, füzeleri, zenginliğiyle Saddam Irak’ını birkaç haftada deviren ABD ve koalisyon güçleri iri kıyım bir terör örgütü IŞİD karşısında nasıl tökezliyor?

Bunda bir “gariplik” yok mu?

3 YIL SÜRER

OBAMA’nın Suriye sorunu özel temsilcisi Büyükelçi Brett McGurk ile Hürriyet’in her yazısını dikkatle okuduğum Dış Politika yazarı Verda Özer bir konuşma yaptı.

Verda’nın “IŞİD’in bölgeden ne kadar sürede temizleneceğini tahmin ediyorsunuz?”sorusuna McGurk “3 yıl sürebilir” cevabını veriyor. (“IŞİD o coğrafyadan temizlendikten sonra bile nokta eylemlerle terör tehdidi olmayı bir süre daha devam ettirebilir” görüşünü de eklemiş.)

Bu cevap da soru işareti çizmekte.

Koca Irak devletini 15 günde teslim alan ABD’nin başını çektiği koalisyon 100 ülkeden derleme 30 bin savaşçısı olan IŞİD’i ancak 3 yıl da yenebilecekmiş!

Burada ya “akıl tutulması” var ya da birileri “Akıllarımızla dalga geçiyor” olmalı.

Üstelik uçak filoları, radarları, zehir ve bakteri başlıklarıyla donanmış füzeleri, 5 yüz bin kişilik eğitimli silahlı kuvvetleri olan bir Irak’ın 15 günde tepelenmiş olmasını konuşuyoruz.

VEKÂLET

KÖRFEZ Savaşı’nda Amerika ve koalisyon güçleri kendi askerleriyle alandaydı...

Oysa...

Bu kez ABD ve koalisyonu oluşturan ülkeler kendi askerleriyle alanda değiller.

“Vekâlet savaşı”yürütüyorlar.

Arkalarında destek vererek durdukları başta PYD’nin Kürt savaşçıları olmak üzere Arap Müslümanları ve Hıristiyan grupları IŞİD’in üstüne sürüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Netanyahu ve Samson sendromu 19 Mayıs 2024 | 117 Okunma Yüce iddia 17 Mayıs 2024 | 155 Okunma Aranıyor Yahya Sinwar 15 Mayıs 2024 | 206 Okunma 1 milyon Knesset’i kuşatırsa... 12 Mayıs 2024 | 120 Okunma Gizli anlaşma 10 Mayıs 2024 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar