F. R. Zorlu’nun aşka sürgün hayali...

27 Mayıs 1960 ihtilali darağaçları kurdu. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler. Büyük yaradır.  Fatin...

27 Mayıs 1960 ihtilali darağaçları kurdu. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler.

Büyük yaradır.


 
Fatin Rüştü Zorlu Dışişleri Bakanlığımızın yetiştirdiği en iyi diplomatlardan biriydi.

Adnan Menderes’in de akrabasıydı.

Belki de bu nedenle Menderes onu bakanlıkta üst düzey diplomatken almış ve bakan yapmıştı.

1960’a uzanan 50’li son yıllarda “bu gidişin iyiye doğru olmadığını” görmüş olmalı ki Adnan Menderes’e “Siyaset beni yordu. Asıl mesleğime dönmek istiyorum. Bir büyükelçilik alıp uzaklaşayım diyorum” sözleriyle açılmış.

Menderes, “Olmaz öyle şey, ayrılmayalım” havasındaymış.

Reddetmiş.

Oysa...

Merhum Fatin Bey yıllardır aşkı olan Vesamet Hanım’ı alıp Türkiye’den uzakta büyükelçilik yaparak “ikinci bahar” yaşamak istemiş meğer. (Vesamet Hanım Yalım Eralp’in üst katında oturuyormuş. Bunu kendisi anlatmış. Bu büyük aşk için Kürşat Başar’ın “Başucumda Müzik” kitabını öneriyorum.)

Bunu Büyükelçi Yalım Eralp raflarda henüz yeni yerini alan “PERDEYİ ARALARKEN- BİR ‘Monşer’in HATIRATI” adlı kitabında anlatıyor.

Menderes, Eros’un oklarıyla alevlenen Fatin Bey’e hayır demeseydi, belki de boynuna idam halatının ilmiği geçmeyecekti bu değerli diplomatımızın.

EKSELANSTAN ZEYBETİKO

Eralp’in kitabında daha nice üzerine gün ışığı düşmemiş siyaset ve diplomasi anıları var.

Şeffaf Oda’da bu haftaki konuklarım diplomat Yalım Eralp ve sanatçı Tuğba Yurt.

Yalım Eralp’in diplomasi anılarıyla geçmişe gidiyoruz, fon müziğimiz de Tuğba’dan...

“İkinci Bahar” Yalım Eralp’in en sevdiği şarkılardan... Tuğba söylüyor, Yalım Eralp ikinci baharını anlatıyor. Yalım Eralp’in ikinci baharına dans da girmiş. 22 çeşit Ege folkloru...

Şeffaf Oda’da “zeybetiko” yapıyor.

Gerçekten estetik bir performans. Alkışlar...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gizli anlaşma 10 Mayıs 2024 | 166 Okunma Yarım kalan sevinç 08 Mayıs 2024 | 179 Okunma İslamofobik lider Modi (2) 05 Mayıs 2024 | 132 Okunma İslamafobik lider MODİ 03 Mayıs 2024 | 320 Okunma İsrail’e uyarı ve fal... 30 Nisan 2024 | 320 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar