DAEŞ’in harcı Saddam’dan

DAEŞ’in temel taşları “radikal/selefi inanç grupları…”Bu bilinmeyen şey değil.Ama ya “o temel taşlarına ilk harcın Irak’ın devrik diktatörü Saddam tarafından konulmuş...

DAEŞ’in temel taşları “radikal/selefi inanç grupları…”
Bu bilinmeyen şey değil.
Ama ya “o temel taşlarına ilk harcın Irak’ın devrik diktatörü Saddam tarafından konulmuş olması?..”


İlginç...
Ve... İlginç olmanın ötesinde bu “harç” örgütün Batı dünyasını hayretler içerisinde bırakan “stratejik ve taktik ustalığının” da izahıdır.
...................
Birinci Körfez Savaşı sonrası Saddam azınlıktaki Kürtler ve özellikle nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler gibi “yerli isyancı gruplarla” uğraşmıştı.
Bunlar Saddam tarafından ABD’nin sessiz rızasıyla- korkunç katliamlarla bastırılmıştı.
ABD’nin İkinci Körfez Harekâtı’na kadar geçen 10 yılda Saddam, yeni ayaklanmalara karşı müthiş bir “yeraltı teşkilatı” oluşturdu.
....................
“Saddam’ın fedaileri” adı verilen birimi güçlendirdi.
“Milislerden” oluşan birlikler kurdu.
Bu “paramiliter” güçler için ülke genelinde, gizli yerlere saklanmış el yapımı patlayıcı malzemeler dahil, uzun namlulu ya da suikastlarda kullanılan özel silahlar ve gizli/güvenli evlerle bir ağ oluşturulmuştu.
Bu ağ, Saddam’ın “iç tehdit” olarak gördüğü güçlere karşı bir “ayaklanma karşıtı stratejiydi” ama DAEŞ’in harcı olmuştu bu ağ.
“Öz Cumhuriyet Muhafızları, Muhaberat (İstihbarat kuruluşları), Saddam’ın Fedaileri ve devlet destekli- Milis Güçleri” 90 bin kişilik bir çelik çekirdekti.
İşgal sonrası Amerikalılar tarafından Irak silahlı kuvvetlerinin bir kalemde feshedilmesi sonucu bunlar tümüyle işsiz kaldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Netanyahu ve Samson sendromu 19 Mayıs 2024 | 117 Okunma Yüce iddia 17 Mayıs 2024 | 155 Okunma Aranıyor Yahya Sinwar 15 Mayıs 2024 | 206 Okunma 1 milyon Knesset’i kuşatırsa... 12 Mayıs 2024 | 120 Okunma Gizli anlaşma 10 Mayıs 2024 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar