CHP... Nokta

En son yazacağımı başından kayda geçireyim.“CHP’de genel başkana rağmen kazan kaldıranın şansı olmaz. Nokta.”Hemen “Bülent Ecevit, CHP’nin Atatürk’le birlikte kurucusu olan İsmet...

En son yazacağımı başından kayda geçireyim.
“CHP’de genel başkana rağmen kazan kaldıranın şansı olmaz. Nokta.”
Hemen “Bülent Ecevit, CHP’nin Atatürk’le birlikte kurucusu olan İsmet İnönü’yü devirip Genel Başkan seçilmişti” itirazının geleceğini biliyorum.
Ancak...
Yazının başındaki “genel başkana rağmen” ifadesini bir kez daha vurguluyorum.
Ve...
“Ecevit’in genel başkanlığa 1965’ten itibaren bizzat İnönü tarafından hazırlandığı” gerçeğini anlatmakta fayda görüyorum.

‘ORTANIN SOLU’ ECEVİT’İN YOLU
YIL 1965...
İsmet İnönü’nün başkan olduğu CHP seçimlere gidilirken ilk kez liderinin ağzından “ortanın solundaki parti” diye kamuoyuna sunuluyor.
Büyük bir tartışma...
Seçimleri daha henüz 38 yaşında olan Süleyman Demirel’in Adalet Partisi (AP) kazanarak tek başına iktidara geliyor.
CHP içindeki tartışma büyüyor.
CHP’nin “dehaları” diye anılan Prof. Turan Feyzioğlu, Emin Paksüt ve Coşkun Kırca’nın başını çektiği, sayıları hiç de az olmayan milletvekilleri “Yenilginin sebebi ortanın solu sloganıdır” iddiasını gündeme taşıyorlar.
İsmet Paşa ise “CHP kimliğinin ortanın solu olması gerektiği” görüşünde ısrarlıdır.
Feyzioğlu ve arkadaşlarının karşı tavır almaları sürecinde bir önceki dönemin Çalışma Bakanı olarak yıldızı parlayan Zonguldak milletvekili Bülent Ecevit bir grup milletvekili ve Mülkiye cuntasıyla İsmet Paşa’nın boşalan çevresini dolduruyor. “Ortanın solu” hareketini sahipleniyor. (Mülkiye cuntası Ecevit’in yanında yer alan Mülkiye’li öğretim üyeleri Prof. Turan Güneş, Doç. Haluk Ülman, Doç. Deniz Baykal ile bir kısım Ankara Siyasal Bilgiler Fakülteli akademisyenler grubuna verilen isimdi.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Netanyahu ve Samson sendromu 19 Mayıs 2024 | 117 Okunma Yüce iddia 17 Mayıs 2024 | 155 Okunma Aranıyor Yahya Sinwar 15 Mayıs 2024 | 206 Okunma 1 milyon Knesset’i kuşatırsa... 12 Mayıs 2024 | 120 Okunma Gizli anlaşma 10 Mayıs 2024 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar