BES tasarrufun temeli olmalı

Türkiye'de 2003 yılında başlayan BES'te, Otomatik Katılım ile yeni bir aşamaya gelindi. Ancak işin temeli olan gönüllü BES halen herkese avantajlı tasarruf sunan en güçlü sistem.  Katılım Emeklilik Genel...

Türkiye'de 2003 yılında başlayan BES'te, Otomatik Katılım ile yeni bir aşamaya gelindi. Ancak işin temeli olan gönüllü BES halen herkese avantajlı tasarruf sunan en güçlü sistem.  Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Gönüllü BES, bu işin temeli ve ülkemiz için bir başarı hikayesidir. BES'teki avantajları daha iyi anlatmalıyız. Aile boyu BES'li olmanın tam zamanı!” dedi.

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, 18 yaş altına dönük hazırlıkların da söz konusu olduğu BES'in sahip çıkmamız gereken ana yapı olduğuna dikkat çekerek, “14 yılda gönüllü olarak dahil olunan BES'te 6 Milyon 900 bin katılımcı ve 72 Milyar TL fon birikti. Sadece çalışanlar değil ev kadınları da sisteme katılıyor ve destek veriyor. Toplumun her kesimi gelecek planlamasını gönüllü BES ile yapabiliyor” dedi. 

2017'de Otomatik Katılım etkisiyle gönüllü BES'in biraz geri planda kaldığına dikkat çeken Sincek; “Sektör olarak yıllık ortalama en az 500 bin yeni katılımcı sayısını 2017'de de yakalamak zorundayız. Biz Katılım Emeklilik olarak kurulduğumuz günden bu yana 3 yıllık süreçte faizsiz BES'e 346 bin sözleşme kazandırdık ve 877 milyon TL fon topladık. Yaşlanan Avrupa'daki uygulamalardan dersler çıkarmak zorundayız. Türkiye nüfusunda da önümüzdeki yıllarda yaşlı oranı artacak, artık daha uzun bir yaşam süresinden ve daha uzun bir emeklilik döneminden söz edebiliyoruz. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde 20-30 yıl sonrasını sağlıklı planlayabileceğiniz tek sistem BES olarak önümüzde duruyor.  Yüzde 25 devlet katkısının altını çizmek istiyorum, bu diğer tasarruf araçlarından bulunmayan bir avantaj olmasının yanısıra hiç bir Avrupa ülkesinde de olmayan bir avantaj bu. Bu yıl yürürlüğe giren Otomatik Katılım'ı gönüllü BES'in bir tamamlayıcısı olarak görebiliriz. Otomatik Katılım BES sistemine çalışanların formalitelerle uğraşmadan kolayca girmelerini sağlıyor. Çalışanlar, eşleri ve çocukları için gönüllü BES'le aile boyu bir tasarruf planı oluşturabilirler” şeklinde konuştu. 

Ayhan Sincek sözlerine şunları ekledi; “18 yaş düzenlemesiyle anneler ve çocuklar birlikte gönüllü BES'li olabilecekler. Çocukların, çalışmayan eşlerin ya da ev hanımlarının gelecek yıllarını da planlayalım. Aileyi tasarruf ettirmek, ailenin geleceğini planlamak demek ülkemizi tasarruf ettirmek, ülkemizin geleceğini planlamak demektir. Tasarruf alışkanlığı ve bilinci ancak kapsayıcı çalışmalarla artırılabilir.”

Hatırlayacağınız üzere 1 Ocak 2017 tarihinde zorunlu bireysel emeklilik sistemine geçilmişti.

45 yaş altı çalışan vatandaşlarımızı kapsayan bu zorunlu sistem, anlatılan onca avantaja rağmen beklenilen seviyeye gelemedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar