Artvin’de inadına tarım

İnsanın toprağa olan bağı gerekli ve verici olduğu kadar zor ve meşakkatli de olabiliyor. İklim ve coğrafya olarak Karadeniz'den farklı olan Artvin'de de durum böyle. Engebeli coğrafyası, neredeyse düzlük yüzü...

İnsanın toprağa olan bağı gerekli ve verici olduğu kadar zor ve meşakkatli de olabiliyor. İklim ve coğrafya olarak Karadeniz'den farklı olan Artvin'de de durum böyle. Engebeli coğrafyası, neredeyse düzlük yüzü görmeyen yerleşimleri ve kurak yazları ile Artvin'in tarımı ve kırsal yaşamı, Türkiye'nin birçok bölgesine bahşedilen kolaylıklardan yoksun.

Artvin'in coğrafyasından dolayı tarım yapılacak araziler çok küçük. Yusufeli'ni örnek vermek gerekirse buradaki çiftçi geçimini bir-iki dönüm büyüklüğünde arazilerden karşılamaya çalışıyor. O nedenle verim ve ürün değeri oldukça önemli. Bölgede proje tarafından kurulan bahçelerin yarısını ceviz ağaçları diğer yarısını ise üzüm, çilek ve sebze seraları oluşturuyor.

Toprağı bırakmamaya kararlı Artvin halkının arkasında ise kısa adı AKAKP olan Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi var. Proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından UNDP işbirliği ile yürütülüyor ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından finanse ediliyor.

AKAKP'nin genel amacı; Ardahan, Kars ve Artvin illerinde kırsal yoksulluğun azaltılması kapsamında küçük üretici ve tarım dışı işletme yatırımları, kırsal altyapı yatırımları yapmak ve kurumsal güçlendirme çalışmalarına destek olmak.

Bu destek, finansman sağlamanın yanında çiftçiye eğitim vermek, modern tarım tekniklerini öğretmek ve bölgenin sert ancak potansiyeli büyük coğrafyasında yaşamayı kolaylaştırmak şeklinde de veriliyor.2014 yılında yavaş yavaş hız kazanmaya başlayan proje, o sene sadece 24 eş finansman başvurusu aldı.

Takip eden yıllarda başvurular katlanarak devam etti. Projenin en çok talep gördüğü ilçeler Yusufeli, Şavşat ve Ardanuç. Eş finansman programı çerçevesinde yapılacak seraların yüzde yetmişini proje, yüzde otuzunu başvuruyu yapan çiftçi karşılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar