Ameliyathane Teknikerleri

     Bu haftaki köşemizi, sorunlarını gündeme getirmemizi isteyen, Ameliyathane Teknikerlerine ayırıyoruz.Bu konu ile ilgili Batman'dan arayan Ameliyat Teknikeri  bir (Eyüp ASLAN) okurum, yetkililerin konu ile yeterince...

     Bu haftaki köşemizi, sorunlarını gündeme getirmemizi isteyen, Ameliyathane Teknikerlerine ayırıyoruz.

Bu konu ile ilgili Batman'dan arayan Ameliyat Teknikeri  bir (Eyüp ASLAN) okurum, yetkililerin konu ile yeterince ilgilenmediğini ifade etti. Biz de yetkililere buradan konu ile ilgili sorunları iletmiş olalım. Okurumuzun gönderdiği açıklamayı aynen aktarıyorum.

  Özel hastane ve sağlık kuruluşlarının artması, sağlık personeline ihtiyacı doğururken, ameliyathane hizmetleri alanında çalışacak teknikerler de en çok aranan teknik elemanlar arasında bulunuyor. Türkiye'de sağlık alanının gelişimiyle birlikte birçok branşta nitelikli sağlık personeline olan ihtiyaç artmaya başladı. Ameliyat hizmetleri teknikeri de özel hastanelerin çoğalmasıyla birlikte en çok aranan meslekler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

         Konu ile ilgili, İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Ameliyathane Hizmetleri Program Başkanı Öğretim Görevlisi Zeliha OKUR'un da önemli açıklamaları var. Zeliha OKUR, ameliyathane hizmetleri alanında eğitim alan teknikerlerin, ameliyathanenin hijyen güvenliğini sağlamaları yönüyle kritik bir öneme sahip olduklarının altını çiziyor. Türkiye'de ameliyathane hizmetleri teknikerlerine yönelik ihtiyacın artmasına paralel olarak, bu alanda iş bulma imkanının artış içinde olduğuna dikkat çekiyor ve "Hastanelerin bu alanda özel eğitim görmüş sağlık elemanlarına ihtiyaçları var" diyor. Ameliyat teknikerleri konusundaki ihtiyacın bu alana olan ilgiyi artırdığını belirten Okur, ameliyathanede bulunan tüm alet ve cihazları kullanabilen, ameliyathaneyi ameliyata hazırlayan ve ameliyata giren ekipte yer alan yardımcı sağlık personeli olarak tanımladığı Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri'nin ameliyathanedeki rolünün hayati bir öneme sahip olduğuna işaret ediyor.

 “Ameliyathane Teknikerlerinin çektikleri sıkıntılar"

  Öncelikle biraz bölümümü tanıtayım.  Okuyup mezun olduğum bölüm, daha önceki ismi “Cerrahi Teknikerlik” idi. Bölüm, 2009 yılında yapılan torba kanun değişikliği ile “Ameliyathane teknikeri” olarak değiştirildi. Ameliyathane hizmetleri Adı altında eğitimi verilmeye başlanmış ve mezunlara teknikerlik unvanı verilmiştir.  Daha önce görev tanımı zaten sıkıntılı olan bölümümüzün görev tanımı; 2011 ve  2014'te yapılan yeni bir değişiklik ile içinden iyice çıkılmaz bir duruma gelmiş ve özel hastaneler bunu bahane ederek, Ameliyathane Hizmetleri mezunlarını işe almamakta sıkıntı çıkarmaktadır. Biz de bu bölümün mezunları olarak, mağdur oluyoruz.  Çünkü özel hastanelerde bu kadro; taşerona ya da başka sağlık alanlarına verilmektedir.  Ameliyathanelerde, Ameliyathane teknikeri mezunu olmayanların, bu ünvanı kullanıp çalışmaları kanunen yasak. Hem adli para cezası hem de hapis cezası var. Ama bunun da çözümünü bulmuşlar. Bakanlığın da buna çözüm bulup denetimleri daha da sıklaştırması gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ziraat Bankası esnafa zorluk mu çıkarıyor? 28 Ağustos 2018 | 5.799 Okunma ABD NATO’dan çıkar mı? 21 Ağustos 2018 | 6.937 Okunma Adalet platformu ve önce aile 14 Ağustos 2018 | 5.304 Okunma Türk solunun yeni örgütü: ŞNG 07 Ağustos 2018 | 3.694 Okunma Selahattin hikaye İdris roman Pervin fiyasko 31 Temmuz 2018 | 6.881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar