‘Bitkiler üremek için yangınlara muhtaç’ tartışması

Birileri çıkıp tam da ülke cayır cayır yanarken, "Bu yangınlara iyi tarafından bakalım bitkilerin üreme yaşam döngüsünün pekiştirici rolünü düşünelim" diyor. İyi ki yandı, bitti...

Birileri çıkıp tam da ülke cayır cayır yanarken, "Bu yangınlara iyi tarafından bakalım bitkilerin üreme yaşam döngüsünün pekiştirici rolünü düşünelim" diyor. İyi ki yandı, bitti, kül oldu ormanlar demedikleri kaldı bir. Meğer bazı çamlar, okaliptüs ve Banksia gibi bitkiler, üreyebilmek için yangına muhtaçmış. Yangın ve aşırı yüksek sıcaklıklar olmaksızın bu bitkilerin tohumları aktive olamaz ve üreme döngüsü başlayamazmış.



Ateş, tohumlarını saran reçineyi eriterek, tohumu açığa çıkarır ve çoğalmasını mümkün kılarmış. Tamam da biz okaliptüs, çam, banksia üredi üremedi düşünecek halde miyiz sizce?
İçimiz yanarken bazı bitkiler yangın sonrasında özellikle güçlü çimlenir ve büyürler diye kutlama mı yapalım. Bu acı içinde kimse kimseye yangının iyiliğinden bahsetmesin bir zahmet çünkü eksiler artıları çoktan götürdü bile.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 101 Okunma Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 17 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar