Pazar yazıları -49-

Muhyiddin ibn-i Arabi hazretleri (kuddise sirruh), birçoklarınca yanlış anlaşılan evliyadandır. Bu hususta bazıları haddini aşarak, kendisini ‘tekfir’le suçlamışlardır. Âlimin kıymetini âlim...

Muhyiddin ibn-i Arabi hazretleri (kuddise sirruh), birçoklarınca yanlış anlaşılan evliyadandır. Bu hususta bazıları haddini aşarak, kendisini ‘tekfir’le suçlamışlardır. Âlimin kıymetini âlim bilir; İmam-ı Rabbani hazretleri (kuddise sirruh), İbn-i Arabi’nin kıymetini bilip hakkını teslim ediyor ve yanlış anlaşılmaya müsait derin analizlerini Ehl-i Sünnete göre te’vil ediyor ve ayrıca yanıldıklarını da evliyadaki ‘sekr’ hâlinden kaynaklandığını ve sahibinin mazur olduğunu belirtiyor.
Evet, İbn-i Arabi hazretleri analizlerinde ipi geriyor, geriyor ve neredeyse kopacak hâle getiriyor ama hiçbir zaman koparmıyor. Ama kendileri noksan olanlar, yanlış anlıyor ve yanlış değerlendiriyorlar. Bu durum ise, İbn-i Arabi hazretlerini değil, kendilerini tehlikeye sokuyor.
Mesela: Allahü teala el-A’raf suresi 156. Âyet-i kerimede mealen "Rahmetim her şeyi kuşatmıştır" buyuruyor. Yine Cenab-ı Hakk kudsi bir hadiste "Rahmetim gazabımı aştı" diye bizzat kendisi bildiriyor.
İbn-i Arabi hazretleri yukarıdaki âyet-i kerimeyi açıklarken şöyle bir izahatta bulunur:
"Âlemi -bedbahtlık için değil- mutluluk için yaratan Allahü teala münezzehtir. Âlemde bedbahtlık, ona ilişip sonra kaybolacak geçici bir şey olarak var oldu. Çünkü Allahü teala âlemi -âlem için değil- kendisi için yarattı. Bu bağlamda âlem hakkında; ‘Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan herkes O’nu tesbih eder. O’nu övgüyle tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur…’ ( İsra suresi 44. Ayet meali) buyurulur. Biz de eşyadan bir parçayız. Bizim hakkımızda ise, ‘Cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım’ (Zariyat suresi 56. Âyet meali) buyurur. O hâlde hiçbirimiz Allahü tealaya karşı büyüklenemez ve ululuk taslayamayız..."
Yine İbn-i Arabi hazretleri, takva (sakınma) konusunda da şu açıklamayı yapar:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette algı savaşları -4- 13 Mayıs 2024 | 172 Okunma Siyasette algı savaşları -3- 11 Mayıs 2024 | 65 Okunma Siyasette algı savaşları -2- 08 Mayıs 2024 | 70 Okunma Siyasette algı savaşları -1- 06 Mayıs 2024 | 165 Okunma Seçim analizi -9- 04 Mayıs 2024 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar