Pazar yazıları -43-

Dinimizin esası edeptir. Bu muazzez dinin başı da, ortası da, sonu da edepten ibarettir. Seyyid Abdülhakim Efendi hazretleri (kuddise sirruh), edebi açıklarken şöyle buyurur: "Edep haddini bilmektir. Yani hududa riayettir. Bütün...

Dinimizin esası edeptir. Bu muazzez dinin başı da, ortası da, sonu da edepten ibarettir. Seyyid Abdülhakim Efendi hazretleri (kuddise sirruh), edebi açıklarken şöyle buyurur: "Edep haddini bilmektir. Yani hududa riayettir. Bütün sıkıntılar, bu sınırları aşmaktan kaynaklanır. Şu hâlde; bu sınırların ne olduğunu iyi bilmek lazımdır. Bu sınırlar, İslamiyyet’tir. İslamiyet’i, yani dinimizi iyi bilmekten başka çaremiz yoktur. Zira onun içinde hiçbir mazarrat (hastalık-sıkıntı) yoktur; dışında da hiçbir menfaat ve rahatlık yoktur ve olamaz."
İnsanın yaratılış gayesi; Rabbini bilip tanıması ve O’na, O’nun bildirdiği ve hoşnud olduğu şekilde ibadet etmesi, kullukta bulunması içindir. Allahü teala çok ama çok merhametli olduğu için; kullarının hem dünyada ve hem de sonsuzluk diyarı olan ahirette rahat ve huzurlu olabilmelerinin yolunu, yordamını bildirmiştir. İşte; insanı, iki dünya seadetine götürecek bu yolun adı; dindir.
Mübarek Hocamız, Seadet-i Ebediyye isimli ilm-i hâl kitabında dini ve dinleri şöyle açıklıyor:
"Din, insanları seadet-i ebediyyeye götürmek için Allahü teala tarafından gösterilen yol demektir. Allahü teala, Âdem aleyhisselamdan beri, her bin senede, bir Peygamber vasıtası ile, insanlara bir din göndermiştir. Bu Peygamberlere (aleyhimüssalevat) Resul denir. Her asırda, en temiz bir insanı Peygamber yaparak, bunlar ile dinleri kuvvetlendirmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette algı savaşları -4- 13 Mayıs 2024 | 172 Okunma Siyasette algı savaşları -3- 11 Mayıs 2024 | 65 Okunma Siyasette algı savaşları -2- 08 Mayıs 2024 | 70 Okunma Siyasette algı savaşları -1- 06 Mayıs 2024 | 165 Okunma Seçim analizi -9- 04 Mayıs 2024 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar