Pazar yazıları -42-

Bu gece ilk teravih namazlarımızla yarınki Ramazan-ı şerifi karşılamış olacağız. Hidayet rehberimiz Kur’an-ı azimüşşanın indiği ve içinde; bin aydan daha hayırlı ‘Kadir Gecesi’ni...

Bu gece ilk teravih namazlarımızla yarınki Ramazan-ı şerifi karşılamış olacağız. Hidayet rehberimiz Kur’an-ı azimüşşanın indiği ve içinde; bin aydan daha hayırlı ‘Kadir Gecesi’ni barındıran bu mübarek Ay’a kavuşturduğu için Cenab-ı Hakk’a ne kadar hamd etsek azdır.
Bu mübarek Ay’ı fırsat ve ganimet bilmelidir. İmam-ı Rabbani hazretleri (kuddise sirruh) Mektubat’ının 1. Cilt 45. Mektubunda; ‘Ramazan-ı şerif ayında nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farz gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları afv olur. Cehennemden azad olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir… …Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene, bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi günah işlemekle geçer…’ buyuruyor.
Şeyh-i ekber Muhyiddin Arabi hazretleri (kuddise sirruh) Futuhat-ı Mekkiyye’sinde şu ince tespitleri yapar: ‘Sevgili Paygamberimiz, Rabbi Allahü teala hakkında şöyle buyurur: (O’nun perdesi nurdur) ve; (Allahü tealanın karanlık ve ışıktan 70.000 perdesi vardır.)
Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam, Rabbi tealanın kudsi bir hadiste şöyle buyurduğunu bildirir: (Ademoğlunun her ameli kendisine aittir. Oruç öyle değildir. Oruç Bana aittir, onun ödülünü (mükafatını) Ben vereceğim…
…Oruç benzersiz bir niteliktir ve o, beslenmekten uzak durmaktır. Yaratılmışın hakikati ise, beslenmesini gerektirir. Cenab-ı Hakk: (Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı-Bakara Suresi 183. Ayet meali) buyurur. Allahü teala bu durumda kula şöyle der: (Oruç, senin değil Benimdir.) Başka bir ifadeyle; yemesi ve içmesi gerekmeyen kimse sen değilsin, Ben’im. Oruç bu özellikte olduğu ve senin oruç tutmanın sebebi, Benim onu sana farz kılmam olduğu için; onun ödülünü verecek olan Benim.
…Sen, hakikatin olmayan hallerle hallendin. Bu özellik seni Benim katıma çıkardı. Çünkü sabır-oruç, nefsi engellemek demektir. Sen, emrimden dolayı, hakikatinin gerektirdiği yeme ve içmeden nefsini engelledin…)
Allahü teala şöyle buyurur: (Oruçlunun iki sevinci vardır; birincisi, iftar vaktindeki sevincidir. İkincisi, Rabbine kavuştuğu andaki sevincidir.) Bu sevinç, Rabbi tealadan gelen hakikati olan düşünen nefsine aittir.
Böylece Oruç, kulun Allahü tealaya kavuşmasını sağlamıştır…’

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette algı savaşları -4- 13 Mayıs 2024 | 196 Okunma Siyasette algı savaşları -3- 11 Mayıs 2024 | 66 Okunma Siyasette algı savaşları -2- 08 Mayıs 2024 | 70 Okunma Siyasette algı savaşları -1- 06 Mayıs 2024 | 165 Okunma Seçim analizi -9- 04 Mayıs 2024 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar