Pazar yazıları -38-

İnsan kuldur, insanın bütün yaptıkları da; ister itaat olsun, isterse isyan kabilinden olsun, bunların hepsi kulluğun gereğidir. Zira, yaratılış gayemiz; yaptığımız bütün amellerin...

İnsan kuldur, insanın bütün yaptıkları da; ister itaat olsun, isterse isyan kabilinden olsun, bunların hepsi kulluğun gereğidir. Zira, yaratılış gayemiz; yaptığımız bütün amellerin karşılıkları bize dönsün diyedir. Allahü teala, güzel ameller işleyip, kendisine iyi kul olmamızı istiyor. Yani, yapacağımız amellerin salih olmasını ve onlardan bize dönüşün sevap olmasını murat ediyor.

İnsan ve cinnin dışındaki bütün mahlukatın yaratılışlarında; izzet, kahır, azamet, kibriya ve ceberut ilahi isimlerinin tecellisi vardır. Bütün bu mahlukat, Cenab-ı Hakk’ı bu isimlerle bilirler ve bundan dolayıdır ki, Yaradan’da karşı asla büyüklük hissine kapılmazlar, kapılamazlar.
İnsan ve cin toplulukları ise, Allahü tealanın, rahmet, lütuf ve sevgi (Vedud) isimlerinden yaratıldıklarından; âdeta şımarmışlar; asıllarını unutarak, büyüklenmiş ve çeşit çeşit günaha bulanmışlardır. Allahü tealayı ve ahireti unutarak dünyaya; dünyanın geçici nimetlerine dalmışlardır.
Halbuki dünya ve içindekiler hayaldir. Devamlı olan ahiret hayatı için yalnızca bir köprüdür. Köprü ise, geçilir, imar edilmez. Üç, bilemediniz beş günlük dünya hayatı, içinde rüya olan uyku gibidir. Bu rüyada görülen şeylere de itibar edilmez ve hepsi geçilir. Ama ölünce, bu rüyadan uyanılır ki, iş işten geçmiştir. Orada pişmanlık para etmez.
Mübarek Hocamız H. Hilmi Işık Efendi (kuddise sirruh) şöyle buyurmuşlardı:
"... Evliyada (Allah adamlarında) keramet aranmaz. Çünki, onların kerametleri zaten aşikârdır. Onlar, daha ilk sohbetlerinde, dünya sevgisini (hubbu-d-dünya) kalpten çıkarırlar; dünyadan soğuturlar. Dünya sevgisi haramların başıdır ve ahmaklık alametidir. Dünya sevgisini terk, yani zühd ise, akıl alametidir.
…Namaz, nasıl Allahü tealanın emri ise; helal kazanmak, meslek sahibi olmak, mesleğini ifa etmek ve çalışmak da öylece Allahü tealanın emridir, farzdır. O’nun emri olduğu için çalışıyoruz, lisan öğreniyoruz, meslek öğreniyoruz; helal rızık kazanıyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette algı savaşları -3- 11 Mayıs 2024 | 51 Okunma Siyasette algı savaşları -2- 08 Mayıs 2024 | 67 Okunma Siyasette algı savaşları -1- 06 Mayıs 2024 | 160 Okunma Seçim analizi -9- 04 Mayıs 2024 | 53 Okunma Seçim analizi -8- 01 Mayıs 2024 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar