Tutkuyla sevdiğimiz yalnız ve güzel ülkede bazı şeyler bıkkınlık verecek kadar tekrarlanıp duruyor

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (28.10.2022)''Tutkuyla sevdiğimiz yalnız ve güzel ülkede bazı şeyler bıkkınlık verecek kadar tekrarlanıp duruyor'' başlıklı yazısı.

Vakti zamanında bir gemiye tayfa aranıyormuş. Boyları farklı üç arkadaş göreve talip olmuşlar. Kaptanın sorusu üzerine özelliklerini anlatmaya başlamışlar. Uzun boylu olanı, “Ben kimsenin göremeyeceği kadar çok uzakları görürüm” demiş. Orta boyluları, “Ben kimsenin işitemeyeceği uzaklıktaki konuşmaları işitirim” demiş. Kısalarına sıra gelince, “Ben de bunların haline bakıp sinirlenirim” demiş…

Şu sıralarda ben de o kısa boylunun ruh haline sahibim.

Her dilde aynen kullanılan Fransızca bir deyim var: ’Déjà vu’. Bir duyguyu anlatıyor o deyim. Türkçede biz aynı duyguyu “Ben bu filmi daha önce görmüştüm” kalıbıyla anlatıyoruz. 

Türkiye pek çok yönüyle bir ‘déjà vu’ ülkesi.

Ya da Bill Murray’in başrolünü Andie MacDowell ile paylaştığı, her günü bir önceki günün aynısı olarak yaşayan bir adamı anlatan Harold Ramis imzalı ‘Groundhog Day’ filminin senaryosunu her gün tekraren yaşıyor gibiyiz.

Nuri Bilge Ceylan’ın ifadesiyle “Tutkuyla sevdiğimiz yalnız ve güzel ülkem”, insanlar değişse de tavırların ve tepkilerin değişmediği bir ülke.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merakım giderildi: Devlet Bahçeli’nin gizemli sitemlerinin muhatabı, tahmin edilen adresler değilmiş… 01 Mayıs 2024 | 852 Okunma Merak bu ya: Erdoğan-Bahçeli 45 dakikada ne konuştu? CB Erdoğan Özgür Özel’e neden 2 Mayıs’ta randevu vermiş olabilir? 30 Nisan 2024 | 2.955 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi…  29 Nisan 2024 | 706 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi… 29 Nisan 2024 | 3.886 Okunma AK Parti’de değişiklik neden gecikiyor? Eskilerin ‘kaht-ı rical’ dedikleri AK Parti’nin gerçeği… 28 Nisan 2024 | 1.413 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar