“Taraflar tavırlarının savaşa yol açacağını biliyorlar mıydı?” soruma cevabı sonunda buldum…

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (04.03.2022)'' “Taraflar tavırlarının savaşa yol açacağını biliyorlar mıydı?” soruma cevabı sonunda buldum…'' başlıklı yazısı.

Rusya Ukrayna’ya saldırdı. Vladimir Putin’in emriyle oldu bu saldırı. Ukrayna’nın Batı tarafından desteklenen devlet başkanı Volodymyr Zelenskyy, Moskova’nın birkaç saatte olmasa bile birkaç gün içerisinde teslim olmasını beklediği ülkesini saldırıya karşı direnişe sevk etti.

Ukraynalılar savaşıyor.

Bir haftayı geride bıraktık, Ukrayna hala direniyor.

Yeni oluşmuş bir ülkenin halkının saldırganlara geçit vermemek için can ve kanını feda etmesine sevinmeli mi, yoksa iktidar gücünü kullanan birilerinin anlamsız inatları yüzünden iki taraftan da insanlar ölüyor diye üzülmeli miyiz?

Sanıyorum, sağduyulu insanlar, hangi eğilimden olurlarsa olsunlar, bu iki çelişen duygu arasında gel-git halindeler…

İnsanların yükselttiği “Savaş bitsin” çığlıkları Kremlin’den de işitiliyor.

Cevabını aradığım tek bir sorunun peşinde saatler geçiriyorum: Taraflar -yani Batı ve Rusya- aralarındaki ihtilafların sıcak çatışmaya -savaşa- kadar varmasını bekliyorlar mıydı?

Dün burada ABD ile Rusya’nın her beş yılda bir yeniledikleri ‘Ulusal Güvenlik Stratejisi’ belgelerinden alıntılar paylaştım. O belgeler tarafların birbirlerini yakından izlediklerinin işaretleriyle dolu. 

Putin Rusyası, öyle anlaşılıyor ki, Zelenskyy’nin cumhurbaşkanı seçilmesinden rahatsız olmuş. Ukrayna’da onun yerine Moskova’ya sıcak yaklaşacak -bunu siz “Putin’e bakıp hizaya geçecek” diye de okuyabilirsiniz- birinin iş başına gelmesi için çevreyi ateşe vermeyi göze almış…

İşin savaşa kadar varabileceğini Moskova’yı yakından gözleyenler biliyormuş. Putin ölümlerin durduracağı türden bir politik figür değil. Yeter ki, amacı gerçekleşsin, insanlar ölecekmiş, kentler harabe olacakmış, onun bunlara aldıracak biri olmadığını aslında bilmesi gerekenler biliyormuş…

Peki Batı Rusya’nın işi bu noktaya kadar vardıracağından haberdar mıydı?

ABD, Avrupa Birliği, tek tek Avrupa ülkeleri Ukrayna yüzünden Rusya ile savaş çıkacağı hakkında istihbarata sahipler miydi?

Cevabını aradığım bu sorunun peşine düştüğümde, bir yakınımın yönlendirmesiyle, aynı soruyu araştırmış biriyle karşılaştım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birileri hep gizli kalacağını sansalar bile, gerçekler gün gelir mutlaka ortaya çıkar  05 Mayıs 2024 | 46 Okunma İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir? 04 Mayıs 2024 | 1.549 Okunma CB Erdoğan ile CHP lideri Özel görüşmesi samimi havada geçmiş.. Bu bana yıllar öncenin ‘bahar havası’nı hatırlattı… 03 Mayıs 2024 | 1.243 Okunma İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü… 02 Mayıs 2024 | 871 Okunma Merakım giderildi: Devlet Bahçeli’nin gizemli sitemlerinin muhatabı, tahmin edilen adresler değilmiş… 01 Mayıs 2024 | 1.464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar