Tabloyu değiştirecek ‘yeni unsur’

Hükümet nasıl olsa kurulur; üzerinde durulması gereken daha önemli bir konu var. Ne kadar yalancı olursanız olun, kısa süre sonra yüzünüzü kızartacağını bile bile yalan söyler misiniz; hem de tamamen...

Hükümet nasıl olsa kurulur; üzerinde durulması gereken daha önemli bir konu var.

Ne kadar yalancı olursanız olun, kısa süre sonra yüzünüzü kızartacağını bile bile yalan söyler misiniz; hem de tamamen itibara dayalı bir mesleğin erbabı iseniz?

Kamuoyu araştırmacılığı, aynen gazetecilik gibi, itibara dayalı bir meslektir. Güven oluşturamamışları, ortalıkta dolaşsalar bile, gülerek izler, seçim öncelerinde yaptıkları araştırmalar sandığın kararını yansıtmış olanlara ise kulak veririz.

“İtibarlı” bilinen araştırmacıların son bulguları, bugün seçim yapılsa 7 Haziran sonucunun pek değişmeyeceğini gösteriyor. Araştırmaları yürütenlerle konuştuğumda, seçime kadar geçecek süre içerisinde bu durumun büyük çapta bozulmayacağını öğreniyorum.

Her birinin küçük bir ihtiyat cümleciği oluyor yine de: “Denklemi bütünüyle değiştirecek ‘yeni bir unsur’ devreye girmedikçe...”

Bu ihtiyat cümleciğini AK Parti için sarf ediyorlar. Diğer partilerin oylarındaki artma veya eksilme ihtimali AK Parti’nin önümüzdeki kısa süre içerisinde yapacağı -veya yapmayacağı- hamlelere bağlı. “Yeni unsuru” devreye sokabilecek parti o çünkü ve eğer onu devreye sokabilirse, başka partilere gidebilecek oyları tutabildiği gibi, 7 Haziran’da kaçan 9 puanı da geri getirebilir...

Denilen bu.

Ne olabilir bu “yeni unsur”?

Soruya cevap teşkil edecek ilk bulguyu, henüz 7 Haziran’ın şaşkınlığı devam ederken Andy-Ar şirketinin başkanı Faruk Acar televizyon ekranlarından söylemişti. Dün de, Metropoll şirketi başkanı Prof. Özer Sencar, Hürriyet’e verdiği mülakatta tekrarladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir? 04 Mayıs 2024 | 406 Okunma CB Erdoğan ile CHP lideri Özel görüşmesi samimi havada geçmiş.. Bu bana yıllar öncenin ‘bahar havası’nı hatırlattı… 03 Mayıs 2024 | 1.234 Okunma İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü… 02 Mayıs 2024 | 868 Okunma Merakım giderildi: Devlet Bahçeli’nin gizemli sitemlerinin muhatabı, tahmin edilen adresler değilmiş… 01 Mayıs 2024 | 1.463 Okunma Merak bu ya: Erdoğan-Bahçeli 45 dakikada ne konuştu? CB Erdoğan Özgür Özel’e neden 2 Mayıs’ta randevu vermiş olabilir? 30 Nisan 2024 | 3.179 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar