Stalin’in kütüphanesi.. Stasi’nin şair ajanları.. Putin’i etkileyen yazarlar… 

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (03.04.2022)''Stalin’in kütüphanesi.. Stasi’nin şair ajanları.. Putin’i etkileyen yazarlar… '' başlıklı yazısı.

Ukrayna’yı işgal kararı Rusya devlet başkanı Vladimir Putin için hayatının dönüm noktası olacağa benziyor. Sonuçta kazansa da kaybetse de kendisine yönelik değerlendirmeleri biraz daha olumsuz etkileyecek bir adım oldu bu onun için…

Stefan Zweig’in ‘İnsanlık Tarihi’nde Yıldızın Parladığı Anlar’ ile Thomas Carlyle’ın ‘Kahramanlar’ adlı eserlerinde yer verdikleri, başkalarının hayatlarını etkilemiş önemli insanlarla ilgili bilgileri edindiğim ilk gençlik yıllarımdan beri, Putin gibi kişilikleri besleyen etkileri hep merak etmişimdir.

O tür insanların adı her geçtiğinde ‘‘Yaptıklarında nelerden etkilenmişlerdir?’’ sorusu zihnimi işgal eder.

Sözgelimi kitap okurlar mı? Okurlarsa kimleri okurlar?

Dün günlük gazete okuma mesaim içerisinde Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göz gezdirirken karşıma çıkan Gary Saul Mor­son ve Mor­ton Schapiro imzalı ‘‘Putin’in okuma listesinde kimler var?’’ başlıklı yazıyı önemsedim.

Önemsedim, çünkü şu yakınlarda elime geçen iki kitap, hakkında çok şey bildiğimi sandığım bir insan ile bir döneme kirli damgasını vurmuş bir istihbarat örgütüne tam da bu açıdan farklı bir ışık tutuyordu ve WSJ makalesi bu sebeple derhal dikkatimi çekti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi…  29 Nisan 2024 | 29 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi… 29 Nisan 2024 | 123 Okunma AK Parti’de değişiklik neden gecikiyor? Eskilerin ‘kaht-ı rical’ dedikleri AK Parti’nin gerçeği… 28 Nisan 2024 | 1.362 Okunma Partilerin başarısını getiren pek çok özellik var.. Onların hepsine ek olarak şans da gerekiyor.. İYİ Parti şansını kullanamadı… 27 Nisan 2024 | 752 Okunma Bir hadise var can (MHP) ile canan (AK Parti) arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor?…  26 Nisan 2024 | 4.283 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar