Papatya falı sanki: Faiz artacak.. Hayır, faiz artmayacak.. Paramızı altın değerine kavuşturmanın yolu var…

Piyasaların bugün yapılacak toplantıdan nasıl bir karar çıkacağı konusunda kafası karışık. Merkez Bankası başkanı değişince ve ‘ekonomide reform yapılacağı’ duyurulunca heyecanlanan piyasalar doları hayli geriletti; ancak yeterince değil.

Ülkemiz ekonomisi yıllardır iki toplantıdan etkilenir. 

Toplantıların ilkinin bizimle ve ekonomimizle doğrudan bir ilgisi yoktur. Yoktur, ama ABD Merkez Bankası’nın (FED) açık piyasa komitesi toplantısından çıkan faiz kararı Türk lirasının (TL) aşağı-yukarı hareketlerinde rol oynar.

Neden böyledir, Amerika’da uygulanan faiz oranı TL’nin değerini neden etkiler? 

Bu sorunun cevabını tam bildiğimi söyleyemem.

Uzmanlar “Etkiler” diyor, gerçekten de etkiliyor.

İkinci toplantı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikası kurulunun toplantısıdır ve her toplantıda alınan faiz kararı doğrudan piyasaları etkiler. 

Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir hadise var can (MHP) ile canan (AK Parti) arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor?…  26 Nisan 2024 | 75 Okunma Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler… 25 Nisan 2024 | 3.165 Okunma CHP genel başkanı Özgür Özel, AK Parti genel başkanı da olan CB Tayyip Erdoğan ile Meclis’te çay içti.. Sıra Külliye’ye çıkmasında… 24 Nisan 2024 | 2.836 Okunma AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese.. Eminim, çıkış yolu bulmakta onlardan bile yararlanabilirdi… 23 Nisan 2024 | 3.623 Okunma Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor.. Davalardan biri uçkur davası… 22 Nisan 2024 | 1.755 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar