İktidar ve muhalefet cephelerinden alınan izlenimler seçime işaret ediyor 

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (29.03.2022)''İktidar ve muhalefet cephelerinden alınan izlenimler seçime işaret ediyor '' başlıklı yazısı.

Bir dakika, yoksa seçim zamanında değil de daha erken bir tarihte mi yapılacak?

Açıyorum: Bütün göstergeler ülkenin fazla uzak olmayan bir tarihte seçime gideceğini gösteriyor ve ben de bu gelişmeyi bir soruya dönüştürerek kuşkumu belli ediyorum.

Ülkemiz pek çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. En önemli sıkıntı ekonomi. Birbiri ardına alınan yanlış kararlar ekonomiyi kimseyi memnun ve mutlu edemez hale getirdi. Yönetim kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almak zorunda kalıyor. Hemen her temel ihtiyaç malında fiyat patlamaları yaşanıyor. 

Fakir fukara, garip guraba çoğalıyor.

Devlet bütçesi bu sıkıntıları karşılayamıyor.

Karşılayamıyor, çünkü yanlış kararların bedeli bütçeye ödetiliyor.

‘‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’’ tespitine göre kurulan denge ile bankada parası bulunan kişilere bankalar tarafından ödenecek faiz kısıtlı tutuldu; onun yerine tasarruflar TL olarak kalsın diye mevduat sahiplerine kurun vade sonundaki değeri üzerinden ek bir getiri -aslında ek faiz- verilmesi karara bağlandı.

Ek getiri milyarlarca TL tutuyor ve bütçe tarafından karşılanıyor. 

[Enflasyonun çok altında kalan bir orana ‘faiz’ adı uygun görüldüğü için yapılıyor bu yanlışlık. Normal şartlarda mevduata bankaların ödemesi gerekecek artı değerin önemli bölümünün bütçe tarafından üstlenilmesi, topladığı mevduatı yüksek faizle kredi olarak kullandıran bankalara bir kıyak yerine geçiyor. Faiz karşıtlığı, bankalara faiz kıyağına dönüşmüş durumda.]

Bütçeye getirilen ek yükü daha fazla artırmamak amacıyla kurun belli bir oranın üstüne çıkmasına izin verilmiyor; bunu sağlamak için de sağdan-soldan edinilen borç yabancı paralar kullanılıyor.

Tabii bu da ekonomik dengelerin biraz daha bozulmasına yol açıyor.

Kurdaki artışın bütçeye öngörülemeyen başka kötülükleri de oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi…  29 Nisan 2024 | 51 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi… 29 Nisan 2024 | 210 Okunma AK Parti’de değişiklik neden gecikiyor? Eskilerin ‘kaht-ı rical’ dedikleri AK Parti’nin gerçeği… 28 Nisan 2024 | 1.368 Okunma Partilerin başarısını getiren pek çok özellik var.. Onların hepsine ek olarak şans da gerekiyor.. İYİ Parti şansını kullanamadı… 27 Nisan 2024 | 752 Okunma Bir hadise var can (MHP) ile canan (AK Parti) arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor?…  26 Nisan 2024 | 4.283 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar