İkinci tura az kala: İlk turda rakibine fark attıran ‘beka’ konusu Erdoğan’ı zorlamaya başladı…

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna neredeyse saatler kalmışken benim zihnimi müthiş meşgul eden bir soruyu paylaşmak isterim.O soru şu: Nasıl oldu da, Cumhur İttifakı’nın ‘seçim kazanma...

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna neredeyse saatler kalmışken benim zihnimi müthiş meşgul eden bir soruyu paylaşmak isterim.

O soru şu: Nasıl oldu da, Cumhur İttifakı’nın ‘seçim kazanma ustası’ bilinen adayı Tayyip Erdoğan ilk turda işi bitiremedi?

Umarım şaşırmamışsınızdır.

Tayyip Erdoğan’ın en iyi bildiği konu seçim kazanmaktır. İlk bir-iki denemesinde başarısız kalmıştı Erdoğan, 1994’ten sonra girdiği bütün seçimleri ise kazandı.

Başarısız olduğu ilk bir-iki denemeyi internet ansiklopedisi Vikipedi’den aynen aktarayım:

“28 Eylül 1986’daki milletvekili ara seçimlerine Refah Partisi’nin İstanbul 6. bölge adayı olarak girdi. Tek bir adayın milletvekili olacağı seçimde Refah Partisi, bölgedeki oyların %8,57’sini alarak beşinci sıra kaldı. 26 Mart 1989’daki yerel seçimlerde Beyoğlu belediye başkanı adayı olurken, 1984’teki seçimlerde partinin ilçe belediye başkanlığı için aldığı oy oranının %17,71 artmasıyla %22,83 oranında oy topladı; ancak %29,29 oranında oy alan  Sosyal Demokrat Halkçı Parti adayı Hüseyin Aslan’ın ardından ikinci sırada kaldı.20 Ekim 1991’deki genel seçimlere Refah Partisi’nin İstanbul 6. bölge 1. sıra adayı olarak girdi.Seçimlere Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile ittifak yaparak giren Refah Partisi, son seçimlere göre İstanbul 6. bölgedeki oy oranını %12,69 arttırarak %20,01 oranında oy aldı.19. dönem milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren Erdoğan’ın milletvekilliği, ilk kez uygulanan seçmenlerin parti milletvekillerini sıralamaya bakmadan tercih edebildiği tercihli oy sisteminde seçmenlerin tercihini ikinci sıradaki aday Mustafa Baş’tan yana kullanması sebebiyle sonuçların belli olmasından birkaç gün sonra Baş’a geçti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birileri, CHPlilere, seçimin geride kaldığını, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı…  19 Nisan 2024 | 2.286 Okunma Hepimizi meraktan kurtarmasını Bahçeli’den bekliyorum: Erdoğan’ın oy hesabıyla onun hesabı arasında büyük fark var.. 18 Nisan 2024 | 3.524 Okunma ‘Nankör millet’ diyen olmadı derken.. Muhalefete oy veren iller halklarının cezalandırılmasını isteyenler çıktı… 17 Nisan 2024 | 1.971 Okunma “İktidardakiler değişmez” diyen çok.. Ben ise demokratik geleneğin iktidarları değişime zorladığını biliyorum… 16 Nisan 2024 | 1.479 Okunma İsrail’in elindeki en güçlü silah cezalandırılmazlık.. Her ne yaparsa haklı bulunuyor.. “Refah mı, Tahran mı?” 15 Nisan 2024 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar