Bir sözcüğü dilimize çevirirken.. Bazılarımızın ‘vahim hatalar yapma izni’ mi var?

Ne zaman İngilizce hukuki-siyasi bir metin okusam mutlaka karşıma çıkan bir sözcük var; metni okurken anlamını zihnimde canlandırabilsem bile sözcüğün içinde yer aldığı cümleyi dilimize...

Ne zaman İngilizce hukuki-siyasi bir metin okusam mutlaka karşıma çıkan bir sözcük var; metni okurken anlamını zihnimde canlandırabilsem bile sözcüğün içinde yer aldığı cümleyi dilimize çevirmem gerektiğinde zorlanırım.

Her dile ait sözcüklerin bir başka dilde ifadesi her zaman tatmin edici olmayabilir; ancak yine de ‘inpunity’ sözcüğünün tam bir karşılığının her dilde bulunması gerekir.

Türkçede yok galiba.

Açın, herhangi bir sözlüğe bakın, o sözcüğün Türkçe karşılığı olarak ‘cezasızlık’ veya ‘cezadan muaf olma’ anlamının verildiğini görürsünüz.

Ne demek cezasızlık, ne demek cezadan muaf olma?

ABD’de ve başka ülkelerde çeşitli örneklerini gördük; güvenlik güçleri toplumsal olaylarda orantısız güç kullanabiliyor, ölümlere bile yol açabiliyor; neden? Kendisine ceza verilmeyeceğini bildiği için; yani ‘inpunity’ sayesinde… Majestelerinin hizmetinde bazı istihbarat ajanlarının öldürme izni var; yani kendisine “Gerekli gördüğünde silahını kullanıp hedefi ortadan kaldırabilirsin, merak etme yargılanmayacaksın” güvencesi veriliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merak bu ya: Erdoğan-Bahçeli 45 dakikada ne konuştu? CB Erdoğan Özgür Özel’e neden 2 Mayıs’ta randevu vermiş olabilir? 30 Nisan 2024 | 20 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi…  29 Nisan 2024 | 600 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi… 29 Nisan 2024 | 3.767 Okunma AK Parti’de değişiklik neden gecikiyor? Eskilerin ‘kaht-ı rical’ dedikleri AK Parti’nin gerçeği… 28 Nisan 2024 | 1.402 Okunma Partilerin başarısını getiren pek çok özellik var.. Onların hepsine ek olarak şans da gerekiyor.. İYİ Parti şansını kullanamadı… 27 Nisan 2024 | 754 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar