Anketler için ‘güvenilmez’ denildiğinde, partiler önlerini nasıl görebilir, doğru karar verilebilir mi?

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (26.10.2022)''Anketler için ‘güvenilmez’ denildiğinde, partiler önlerini nasıl görebilir, doğru karar verilebilir mi?'' başlıklı yazısı.

Bir meslek büyüğüm, çok uzun yıllar önce, “Anketlerden mahrum kalma” demişti.

Meslek büyüğünün bu sözü sarf ettiği yıllarda anket yapan yalnızca bir kurum vardı. PİAR şirketi… Sonradan CHP’de siyasete de girmiş olan Bülent Tanla’nın başında bulunduğu PİAR, ABD merkezli uluslararası Gallup şirketi ile işbirliği halinde anket çalışmalarını sürdürürdü.

O sözün yararını meslek hayatımda çok gördüm; o gün bugündür, bilimsel ölçülere uygun kamuoyu araştırmalarına göz atarak da milletin nabzını tutmaya çalışıyorum. 

Ciddi araştırmalar iyi takip edilirse yanlıştan kaçınmak daha kolay olur.

Dün beni şaşırtan bir haber yüzünden bu girişi yaptım.

Çalışmalarını yakından izleme ve gözleme imkanı bulduğum, sıkça yazılarımda anketlerinden alıntılar yaptığım MetroPoll araştırma şirketinin çalışmaları için, biri, “Masa başında hazırlanıyor, ciddiyetten uzak” gibi eleştirilerde bulunmuş.

Okuduğum biri değil o yazıyı yazan, o sebeple kaçırmışım; yazdığına kimselerin önem vermediği, izlenmeye değer internet sitelerinde yazısına atıfta bulunulmamasından da belli.

Siyasi ve sosyal konularda çalışmalarından istifade edilecek az sayıdaki güvenilir şirketlerin başında geliyor MetroPoll. 15 yıla yakın bir süredir her ay ‘Türkiye’nin Nabzı’ adıyla aboneleriyle paylaştığı çalışmalar, Türkiye’de insanların her zaman diliminde hangi eğilimde olduklarına tanıklık eden değerli veriler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merakım giderildi: Devlet Bahçeli’nin gizemli sitemlerinin muhatabı, tahmin edilen adresler değilmiş… 01 Mayıs 2024 | 72 Okunma Merak bu ya: Erdoğan-Bahçeli 45 dakikada ne konuştu? CB Erdoğan Özgür Özel’e neden 2 Mayıs’ta randevu vermiş olabilir? 30 Nisan 2024 | 2.875 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi…  29 Nisan 2024 | 705 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi… 29 Nisan 2024 | 3.885 Okunma AK Parti’de değişiklik neden gecikiyor? Eskilerin ‘kaht-ı rical’ dedikleri AK Parti’nin gerçeği… 28 Nisan 2024 | 1.405 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar