ABD ile nasıl başa çıkılır? Daha doğrusu nasıl başa çıkılamaz?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 100 yıldan fazla bir süredir kendini ‘çağdaş Roma İmparatorluğu’ olarak gören, ‘emperyal’ bir güç olarak konuşlanmış bir ülkedir. İki...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 100 yıldan fazla bir süredir kendini ‘çağdaş Roma İmparatorluğu’ olarak gören, ‘emperyal’ bir güç olarak konuşlanmış bir ülkedir. İki dünya savaşının sona erdirilmesinde belirleyici rolü askerleriyle ABD oynamıştır.

‘Emperyalist’ bir anlayışa sahip olmayasaydı 70 kadar ülkede 800 kadar askeri üssü bulundurur muydu?

- Reklam -
Dünyanın jandarmasıdır da ABD. Vietnam nere, ABD nere? Son yıllarda Afganistan, Irak, Suriye… Bütün bu ülkelerde savaş var ve hepsinde ABD ya kendi askerleriyle ya da uzaktan vekâlet savaşı yoluyla yer almaktadır.

Modern görüntüsüne rağmen, uzun yıllar, derinin rengi, etnik kimlik ve cinsiyet konularında ayrımcılığı sistemi içerisinde korumuş bir ülkedir de ABD. Derisinin rengi siyah olanlara ikinci sınıf muamelesi uygulamış, Yahudileri öndegelen üniversitelerinin kapısından içeri sokmamış, kadınları erkekler karşısında mağdur durumda bırakmaktan çekinmemiştir.

Hem de 1970’li yıllara kadar…

Ayı ile yatağa girmek
Emperyal bir güç ve dünya jandarmalığı sebebiyle başka ülkeleri de yakın takibi altında tutar ABD, çıkarları istikametinde politikalar oluşturmalarına gayret eder, tersine davranışa girenleri cezalandırma yoluna gider. Bu amaçla kurduğu bir askeri akademide gerektiğinde ülkelerinde siyasete müdahalede bulunacak başka coğrafyalardan (Latin Amerika’dan, Orta ve Uzak Doğu’dan) subayları da eğitmektedir.

Tabii bu ve başka sebeplerle kan dökmekten de çekinmez ABD.

İsmet İnönü, ABD’yi kast ederek, “Büyük devletlerle ilişki kurmak ayı ile yatağa girmek gibidir” derken, hem kişisel hem de devlette en yüksek görevlerde bulunduğu sırada edindiği kurumsal deneyimlerini konuşturmuştu.

Aynı konuda, başından sonuç almış iki darbe (12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980) geçmiş Süleyman Demirel’in de veciz tespitleri olduğunu biliyoruz.

Sadece biz mi bunları biliyoruz?

Hayır, Avrupa’dakiler dahil dünyanın pek çok ülkesinde devletleri yönetenler ile siyasete yakın duranlar da bu gerçeklerden haberdarlar.

Nasıl olmasınlar? İstemediği gelişmeler yaşandığında ülkelerin istikrarını tehdit edecek bir ‘yerli müdahale gücü’nü hazır bulunduran bir ülkedir de ABD.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir hadise var can (MHP) ile canan (AK Parti) arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor?…  26 Nisan 2024 | 117 Okunma Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler… 25 Nisan 2024 | 3.165 Okunma CHP genel başkanı Özgür Özel, AK Parti genel başkanı da olan CB Tayyip Erdoğan ile Meclis’te çay içti.. Sıra Külliye’ye çıkmasında… 24 Nisan 2024 | 2.836 Okunma AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese.. Eminim, çıkış yolu bulmakta onlardan bile yararlanabilirdi… 23 Nisan 2024 | 3.623 Okunma Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor.. Davalardan biri uçkur davası… 22 Nisan 2024 | 1.755 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar