100 yıl önce 100 yıl sonra: Aramızda Ruslar var… 

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (26.03.2022)''100 yıl önce 100 yıl sonra: Aramızda Ruslar var… '' başlıklı yazısı.

‘Beyaz Rus’ deyimini duymuş muydunuz?

İlk büyük savaş (1914-18) döneminin hemen ardından yaşanan bize dönük renkli sayfalara ait bir deyim bu. Savaş sırasında (1917) Rusya’da meydana gelen ihtilal Çarlık yönetimine son vermiş, ihtilalcilere sıcak bakmayan, ihtilalcilerin de kendilerine sıcak bakmadığı, varlıkları Çar ve Çarlık yönetimi ile çok yakından ilintili bir grup Rus, ülkelerini terk etmek zorunda kalmışlardı.

Onların ismidir ‘beyaz Rus’…

Sayılarının 150 bin kadar olduğu sanılan Çar’ın yakını olan prensler, prensesler, Çarlık ordusunun yüksek rütbeli subayları, Rus devletinin en üst düzey bürokrasisinden insanlar, pılısını pırtısını bile toplamaya fırsat bulamadan ülkelerini terk etmiş, soluğu İstanbul’da almışlardı.

Çar ve ailesinin infaz edilmesi onlara başka çare bırakmamıştı.

Beyaz Ruslar en son sığınakları olan Kırım’ın da komünist birliklerin eline düşeceğini anlayınca Sivastapol’dan gemilere binerek işgal altındaki İstanbul’a doğru yola çıkmışlardı (1920).

İstanbul’a vardıklarında silahları ellerinden alındı.

Onların kentteki varlığı, o sırada nüfusu 1 milyonun çok altında bulunan İstanbul ahalisi üzerinde çoğu olumsuz değişik etkilere yol açtı.

akın tarihle ilgili kitaplar o günleri renkli ifadelerle anlatır.

Konuyu bana ne hatırlattı?

Vladimir Putin’in Ukrayna seferi Rusya’da tarihin o dönemine benzer bir etkiyi günümüzde yarattı. Liderin halkı kendileri gibi Slav olan akran bir ülkeyi işgale kalkışması, Rusya’da etkin konumlarda bulunan hayatın değişik alanlarından çok sayıda insanı ürkütmüş olmalı. 

O insanlar hayal kırıklığı içerisinde kitleler halinde ülkelerini terk etmekteler.

İlk duraklarının da İstanbul olduğu anlaşılıyor.

[Putin ilk iş başına geldiğinde, 22 yıl önce, özellikle o dönemin şimdilerde hayal kırıklığı yaşayan yeni yetişen gençlerinin karşısına umut verici mesajlarla çıkmıştı. Görüş açıklama, inanç ve basın özgürlüklerini koruyacak, her uygar toplumda olandan Rus halkının da en geniş biçimde yararlanmasını sağlayacaktı. Bugün Rusya halkı bütün özgürlüklerden mahrum.] 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi…  29 Nisan 2024 | 29 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi… 29 Nisan 2024 | 123 Okunma AK Parti’de değişiklik neden gecikiyor? Eskilerin ‘kaht-ı rical’ dedikleri AK Parti’nin gerçeği… 28 Nisan 2024 | 1.362 Okunma Partilerin başarısını getiren pek çok özellik var.. Onların hepsine ek olarak şans da gerekiyor.. İYİ Parti şansını kullanamadı… 27 Nisan 2024 | 752 Okunma Bir hadise var can (MHP) ile canan (AK Parti) arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor?…  26 Nisan 2024 | 4.283 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar