“Baba yaslandığın dağdır!”

Tanzimat modernleşmesi, bir anlamda babaların aile sorumluluğunu terk ettiği, çocukların eğitiminin annelere bırakıldığı dönemin başlangıcıdır.Anneler eğitimli olmadığı için...

Tanzimat modernleşmesi, bir anlamda babaların aile sorumluluğunu terk ettiği, çocukların eğitiminin annelere bırakıldığı dönemin başlangıcıdır.

Anneler eğitimli olmadığı için çocuklarını eğitemediği, iyi eğitimli annelerin cemiyet için faydalı çocuklar yetiştireceği tezi hakimdir Tanzimat'ın kadın modernleşmesinde. Bu tez bir yanıyla doğrudur.Geçmişin eğitim sistemini sıfırlamamak ve yeni eğitim sisteminin tek icracısı olarak anneyi görmemek kaydıyla.

İyi eğitimli annelerin çocuklarını daha iyi eğiteceği tezininin hayata geçmesindeki en can alıcı sorun, babanın yeni rolünde, daha doğrusu rol dağılımında tamamen evin dışında bırakılıp, aile içi mesuliyetinin para kazanmaya indirgenmesinde ortaya çıkmıştır.
Üretimin aileden kopması ile birlikte başlayan babaların evden uzaklaşması süreci, babaların sadece zamansal ve mekânsal olarak değil, psikolojik olarak da evden uzaklaştığı bir dönemi inşa etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si... 03 Mayıs 2024 | 395 Okunma “Almanlar et başında” 26 Nisan 2024 | 428 Okunma Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 734 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 99 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar