Mars görevi için robot geliştiriyor

Dünya otomotiv sanayisine yön veren uzmanlar, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı (IAEC'17) için İstanbul'da buluştu. Otonom ve elektrikli araçlardan akıllı şehirlere kadar pek...

Dünya otomotiv sanayisine yön veren uzmanlar, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı (IAEC'17) için İstanbul'da buluştu. Otonom ve elektrikli araçlardan akıllı şehirlere kadar pek çok konunun ele alındığı konferansta en fazla dikkat çeken konuşmacılardan biri Northeastern Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde Doç. Dr. Taşkın Padır oldu. NASA için insansı robot Valkyrie'i geliştiren iki labarotuvardan birinin başında bulunan Padır'la geleceği konuştuk.

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz kendi kendine gidebilen sürücüsüz otomobiller gerçek oluyor. Bizi gelecekte nasıl bir dünya bekliyor?
Gelecekte robotik ve yapay zeka teknolojilerinin günlük hayatımıza uyumlu bir şekilde entegre olduğu bir dünya bizi bekliyor. Sürücüsüz araçların da ötesinde fabrikalarda işçilerle yan yana çalışan, hastanelerde sağlık personeline yardımcı olan, süpermarketlerde raflara mal yerleştiren ve evlerde yaşlılarımıza yardımcı olan robotların gerçekleşeceği bir dünyaya doğru ilerlemekteyiz.

ROBOTLAR AĞIR İŞÇİ

Gelecekle ilgili hayaliniz nedir? Nasıl bir dünya bizi bekliyor?
Robot teknolojileri tehlikeli, zor, kirli ve uzaktan yapılması gereken işleri insanlardan alıp otonom olarak belki insanların gözetiminde gerçekleştirecekler. Örneğin, madenlerde insanlar değil robotlar çalışacak, inşaatlarda ağır malzemeleri robotlar taşıyacak ve internet üzerinden alacağımız ürünler kısa bir sürede hava robotlarıyla evimizin kapısına ulaşacak. Bütün bunlar olurken insanlar yaratıcılıklarını, bilgi deneyimlerini ve girişimciliklerini kullanarak yeni uygulamaların ve teknolojilerin geliştirilmesinde çalışacaklar.

BOYU 1.85 KİLOSU 125

NASA için insansı robot geliştiren laboratuvarın başındasınız. Bu projenin amacı nedir?
Robotun özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Şu anda programın hangi aşamasındasınız? NASA ve diğer uzak ajansları 2030'lu yıllarda Mars'a insanlı görev düzenlemek konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin, uzayda yaşamın insanlar üzerindeki etkisini anlamak için astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görev süreleri uzuyor. Bu oldukça ileri görüşlü ve zor amaca ulaşabilmek için NASA robot teknolojilerine de ağırlık vermiş durumda. NASA'nın insansı robotu Valkyrie'nin astronotlar Mars'a ulaşmadan önceki görevlerde yer alması ve Mars ortamını insanlar için hazırlayıp, önceden gönderilecek malzeme ve ekipmanın bakım ve tamirini yapması düşünülüyor. 2016'dan bu yana NASA'nın 1.85 boyunda, yaklaşık 125 kg ağırlığında, 32 eklemli robotu Valkyrie üzerinde otonom görev tamamlama konusundaki araştırmalarımızı sürdürmekteyiz. Amacımız Valkyrie'nin verilecek bir işi insanlardan yardım almadan gerçekleştirebilmesi. Örneğin, Valkyrie ile güneş panellerini kum fırtınalarının ardından temizlemek, iletişim antenlerinin yönünü değiştirmek ya da astronotlar için geliştirilen yaşama ortamlarının bakımını yapmak üzerinde çalıştığımız konular arasında. Ancak önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde amaçlarımıza büyük ölçüde ulaşacağımıza inanıyorum.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜK POTANSİYELİ VAR

Türkiye'de de elektrikli ve otonom araçlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Türkiye'de potansiyel görüyor musunuz?
İki gündür katıldığım IAEC kongresinde gördüm ki Türkiye'de bu konuda gerçekten önemli bir potansiyel var. Üniversite-firma ortaklıklarıyla sürdürülecek ve Türkiye'nin şartlarına uyacak teknolojilerin araştırılmasında yarar olacağını düşünüyorum. Bu konuda, mühendislerimize, sosyologlarımıza, eğitimcilerimize, avukatlarımıza, yöneticilerimize düşecek çok iş ve sorumluluk olduğu kanısındayım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zamların bahanesi yok! 01 Mart 2024 | 18 Okunma Bulanlar arayanlardır 21 Mart 2023 | 109 Okunma Ekonominin düşmanı 'Koalisyon' 17 Mart 2023 | 50 Okunma Deprem yüzsüzleri! 13 Şubat 2023 | 102 Okunma Sen misin vatandaşın hayrına iş yapan... 19 Eylül 2022 | 185 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar