Askerden dönene işsizlik maaşı

Yeni tip askerlik sistemiyle ilgili yasa Meclis'ten geçtikten sonra 100 binin üzerinde Mehmetçik'in terhis olacağı belirtiliyor. Bu askerlerimiz dönüşlerinde eski işlerine başlayabilecekleri gibi işsizlik maaşı da alacaklar....

İşsizlik maaşı kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılanlara ödeniyor. Bunların son 3 yılda en az 600 gün priminin yatmış olması ve son 120 günde de hizmet akdine tabi çalışmak gerekiyor. İşsiz kalan çalışanların çıkış bildirgelerine yazılan kod işsizlik maaşı için çok önemli. Bu yüzden ayrılırken işyerinizin bu kodları işsizlik maaşı alacağınız şekilde bildirmesi gerekiyor.

İKİ FARKLI SİSTEM VAR
Askere gidenler için de işsizlik maaşı imkânı bulunuyor. İşsizlik maaşı için askerlik dönüşü başvurma şartı bulunuyor. Bu konuda iki durum söz konusu:
Birincisi; bir çalışan prim gün sayılarını tamamlayıp işsizlik maaşı alacak şekilde işten çıkartıldığında İŞKUR'a giderek maaş bağlatabilir. Bu çalışan maaş almaktayken askere giderse ödeneği kesilir. Ancak askerlik dönüşü 30 gün içinde tekrar başvurarak kalan ödeneklerini de almaya devam edebilir. İkincisi; askerlik için işten çıkanlarla ilgili. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zamların bahanesi yok! 01 Mart 2024 | 21 Okunma Bulanlar arayanlardır 21 Mart 2023 | 111 Okunma Ekonominin düşmanı 'Koalisyon' 17 Mart 2023 | 50 Okunma Deprem yüzsüzleri! 13 Şubat 2023 | 102 Okunma Sen misin vatandaşın hayrına iş yapan... 19 Eylül 2022 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar