9 soruda yeni sistem ve ücreti

Tazminat arabulucudan gelecek Türkiye'de iş mahkemelerinin iş yükünü azaltacak arabuluculuk sistemi 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başladı. Peki yeni sistem neler getiriyor? 1) Sistem neleri kapsıyor? Ücret, fazla mesai alacağı...

Tazminat arabulucudan gelecek
Türkiye'de iş mahkemelerinin iş yükünü azaltacak arabuluculuk sistemi 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başladı. Peki yeni sistem neler getiriyor?
1) Sistem neleri kapsıyor? Ücret, fazla mesai alacağı, yıllık izin ücreti, resmi tatil ücreti, ikramiye, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, işe iade ve işveren alacağı taleplerinde mahkemeden önce arabulucuya gidilecek.
2) Direkt mahkemeye başvuranların talepleri ne olacak? Arabulucuya gitmeden önce iş mahkemesine başvuranların talepleri usulden reddedilecek.
3) Başvuru için bir süre sınırı var mı? İşçinin sözleşmesinin sona ermesinin kendisine bildirilmesinden sonra 1 ay içinde başvurması gerek.
4) Arabulucu nasıl seçilecek? Başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılacak.
5) Dava ne kadar sürede çözülecek? Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre en fazla bir hafta uzatılabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zamların bahanesi yok! 01 Mart 2024 | 21 Okunma Bulanlar arayanlardır 21 Mart 2023 | 111 Okunma Ekonominin düşmanı 'Koalisyon' 17 Mart 2023 | 50 Okunma Deprem yüzsüzleri! 13 Şubat 2023 | 102 Okunma Sen misin vatandaşın hayrına iş yapan... 19 Eylül 2022 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar