Yol notları

Yıllık iznimizin bir bölümünü Çayeli, Senoz Vadisi’ndeki köyümüzde geçirdik. Şehrin kalabalığında boğulanlar için köy hayatı cazip gelse de, köylerin de kendisine göre dertleri...

Yıllık iznimizin bir bölümünü Çayeli, Senoz Vadisi’ndeki köyümüzde geçirdik. Şehrin kalabalığında boğulanlar için köy hayatı cazip gelse de, köylerin de kendisine göre dertleri var.
Şehirdeki hayat tarzları gibi, köylerdeki şartlar da değişti ve değişmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda köyde yaşayanlar üreticiyken, artık onlar da tüketici olmuş durumda. Yaylacılık tamamen bitmiş. Buna rağmen köyler hâlâ cazip.

Köy demek, bir yönüyle de yol demek. Karadeniz’in engebeli coğrafi yapısı, hem yol yapımını, hem de yapılan yolların korunmasını zorlaştırıyor. Yaylacılık fiilen bitmiş olsa da, köylerde yaşayanların yayla sevgisi bitmiş değil. Dolayısıyla yaylalarımız artık günübirlik gezilere ev sahipliği yapıyor. Yılda bir kaç defa gidiliyor olsa da yayla yollarının iyi ve bakımlı olması talep ediliyor. Mevcut haliyle yayla yollarına ‘yol’ demek imkânsız. Minibüs ya da çift kabin arabalar haricindeki vasıtalarla yaylalara gitmek çok zor. Elbette yolu düzgün yaylalar da var, ama sayısı çok az.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar