Yeter, yeter, yeter!

Suriyeli mülteciler konusunda dünyanın iyi bir imtihan vermediği hep konuşuldu. Öyle ki, Ege ve Akdeniz’in ‘mezarlık’ haline geldiği tesbiti dahi yapıldı. Bu tartışmaların üzerinden az bir zaman...

Suriyeli mülteciler konusunda dünyanın iyi bir imtihan vermediği hep konuşuldu. Öyle ki, Ege ve Akdeniz’in ‘mezarlık’ haline geldiği tesbiti dahi yapıldı.

Bu tartışmaların üzerinden az bir zaman geçmişti ki, ‘eski’ faciaları geride bırakan daha yaralayıcı ‘kaza’lar meydana geldi.

Şimdilik son haber şöyle: Sahil Güvenlik Komutanlığı, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yasadışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adası’na gitmek için denize açılan sığınmacıları taşıyan teknenin batması sonucu 33 kişinin öldüğünü, 75 kişinin kurtarıldığını açıkladı. 

Olayla ilgili 1 kişi, organizatör olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Kaçakların bindiği 17 metrelik teknenin kıyıdan açıldıktan kısa süre sonra kayalıklara çarparak battığı belirlendi. Kurtarılanların sayısı da 62’ye çıkarken, 6 cesedin teknede, diğerlerinin denizde ve sahilde bulunduğu belirtildi. (Ajanslar, 30 Ocak 2016)

2016 yılında böyle faciaların yaşanması kimin kabahati? Neticede bu facialar, başka ülkelerden bir şekilde Türkiye’ye gelen ve buradan da Avrupa’ya gitmek isteyenlerin başına gelmiyor mu? Yaşanan faciaların sorumluları kim?

Daha doğrudan soralım: Türkiye’yi idare edenler, istemeleri halinde bu faciaları önleyemez mi? Hemen her gün yaşanan bu faciaları ‘normal’ karşılayabilir miyiz? Meydana gelen bu facialarda az ya da çok hepimizin payı yok mu?

“Güvenlik uzmanı” değiliz, ama bu faciaların, -samimî olarak istenmesi halinde- kesin olarak engellenebileceğini ya da çok çok azaltılabileceğine inanıyoruz. Nasıl mı? Bu facia, bu cinayet belli başlı noktalardan yola çıkılarak yapılan ‘kaçak yolculuk’ esnasında yaşanıyor. Diyelim ki Ayvacık’taki idareciler deniz sahilini kontrol altına alamazlar mı? Bu tehlikeli yolculuğa çıkanların bir hazırlık dönemi yok mu? Yolculuk esnasında kullanılacak malzemelerin satın alınması esnasında dikkat edilse bu yolculuk önlenemez mi? Hem, bu yolculuğu teşvik eden, ‘insan kaçakçılığı’ yapan kişilere verilen cezalar caydırıcı mı? Caydırıcı cezalar yoksa, bu kaçakçılık önlenebilir mi? ‘İnsan kaçakçıları’nın kullandıkları yol da bellidir. Belli il ve ilçelerin, belli noktalarından yola çıkılıyorsa bunları engellemek zor olmasa gerek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar