Yerli oto isteriz

En sonunda söylenmesi gereken sözü başta söyleyelim: Türkiye’nin şu anda, tamamı yerli bir otomobilinin olmaması büyük eksikliktir.Elbette yanlışlık sadece yerli otomobilimizin olmaması değil; otomobilden...

En sonunda söylenmesi gereken sözü başta söyleyelim: Türkiye’nin şu anda, tamamı yerli bir otomobilinin olmaması büyük eksikliktir.
Elbette yanlışlık sadece yerli otomobilimizin olmaması değil; otomobilden uçağa, trenden füzeye kadar mümkün olan her şeyin yerlisinin de olmasını arzu ederiz.

“Kim yerli otomobil ister?” sorusu sorulacak olursa, “Ben isterim” cevabını veririm. Eksik de olsa, ‘teneke’ de olsa bir yerli otomobilin olması iyidir, güzeldir ve geç kalmış bir yatırımdır.

Ancak, bu mesele yanıltıcı bilgilerle tartışılmamalıdır. Yıllardan beri ‘yerli oto’ tartışması yapılır. Son günlerde bir fotoğraf paylaşıldı ve “İşte yerli otomobilimiz” denildi. Elbette sevindik. Fakat işin ehli olanlar, paylaşılan fotoğraftaki otomobilin ‘yeni’ değil; İsveç merkezli Saab markasının bir modeli [orta üst segment bir araç olan 9-3 modeli] olduğunu ifade ettiler. İlk gün bu itirazları kınayanlar çok oldu. “Bakın, yerli otomobile çamur atıyorlar” diyenler çıktı. Bir iki gün bekleyince gördük ki, bu otomobil gerçekten de yeni değilmiş. Hem de bu bilgiyi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık açıkladı.

İlgili haber kısaca şöyle: (Bakan Işık) Yerli otomobil projesinde ‘Saab 9-3’ün fikri mülkiyet haklarının Çinli National Electric Vehicle Sweden’dan (NEVS) alındığını açıkladı. Çinli NEVS, İsveçli Saab’ı 2012’de 460 milyon dolara almıştı. (Bakan Işık, devamla) Biz ‘5 yıllık zamanı ve 1 milyar doları boşa harcamayalım. Var olan bir platformun fikri mülkiyet haklarını alarak, bunun üzerinden teknolojiyi geliştirmeye devam edersek, en az 3 yıl ve 1 milyar dolarlık avantajla başlamış oluruz ve o 1 milyar dolarla projeyi bitirebiliriz’ dedik. ‘Saab 9-3’ün platformunun çok uygun olduğunu tesbit ettik dedi. (...) Işık, “TÜBİTAK burada önemli bir liderlik üstlenecek, ama bunu satın aldığımız Saab 9-3’ü geliştiren NEVS şirketiyle bu alanda işbirliğimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. (Vatan, 16 Ekim 2015)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar