‘Yanlışlıkla öldürmek’ suç değil mi?

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD’nin öncülüğünde IŞİD’e karşı mücadele veren uluslar arası koalisyonun, göreve başladığı Ağustos 2014’ten Nisan 2017 ayına kadar...

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD’nin öncülüğünde IŞİD’e karşı mücadele veren uluslar arası koalisyonun, göreve başladığı Ağustos 2014’ten Nisan 2017 ayına kadar 484 sivilin “yanlışlıkla” ölümüne sebep olduğunu açıklamış.
‘Yanlışlıkla’ ölenler, öldürülenler Irak ve Suriye’de yaşadıkları için ciddî anlamda itiraz eden, hesap soran “Ne yapıyorsunuz?” diyen de olmamış. ABD’nin başını çektiği koalisyon da her halde bu açıklamayı yapmış olmakla meseleyi izah ettiğini düşünmüş olmalı.

Aynı süre içinde Irak ve Suriye’de 21 bin 35 hava saldırısının düzenlendiği ve bu saldırılara ilişkin 440 sivil kaybı ihbarı geldiği kaydedilen raporda, bunlardan sadece 118’inin “güvenilir” bulunduğu, sivil kayıpların ise 484 olduğu açıklanmış. 

Koalisyonun hava saldırılarını yakından izleyen bağımsız sivil toplum kuruluşları ise Irak ve Suriye’de çok daha fazla sivilin  IŞİD’e karşı mücadele veren koalisyonun hava saldırılarında öldüğünü ileri sürüyor. Irak ve Suriye’de yaşananları takip eden STK’lara göre, koalisyonun göreve başladığı günden bu yana ölen sivil sayısının 3 bin 100’den fazla olduğu hatırlatılmış. (AA, 2 Haziran 2017)

STK’ların açıkladıkları gibi ‘yanlışlıkla öldürülen’ sivillerin sayısı 3 bin değil de, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın açıkladığı şekilde 484 olmuş ise normal mi karşılanacak? Hür dünya bu meselede daha ciddî ve daha kararlı tavır takınmak durumunda. Hiç kimsenin, hiçbir ülkenin ‘yanlışlıkla sivil öldürme’ hakkı olmadığını bilmeli.

Amerika’nın Irak ve benzeri ülkelere ‘demokrasi götürme’ iddiasıyla müdahale etmesi en başta tartışılmalı ve itiraz edilmeliydi. Maalesef Afganistan ve Irak hadisesi ortada olduğu halde benzer yanlış adımlar Suriye’de de atıldı, atılıyor. Amerika başta olmak üzere koalisyonun diğer üyeleri yaptıkları bu ‘yanlış’lıklar sebebiyle insanlığa hesap vermek durumundadır. Bugün için böyle bir ihtimal uzak görünse de uzun dönemde bu ülkeler, bu idareciler insanlık nezdinde mahkûm olacaklar ve olmalıdırlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar