Srebrenitsa’dan Suriye’ye

Her yıl hatırlanan ve sorumluları tam olarak ceza görmeyen bir katliâm var: Srebrenitsa Katliâmı.Avrupa’nın orta yerinde yaşanan bu katliâm, 1991-1995 yılları arısnda devam eden Yugoslavya iç savaşında...

Her yıl hatırlanan ve sorumluları tam olarak ceza görmeyen bir katliâm var: Srebrenitsa Katliâmı.
Avrupa’nın orta yerinde yaşanan bu katliâm, 1991-1995 yılları arısnda devam eden Yugoslavya iç savaşında, Sırp askerlerinin savunmasız Boşnak halkını katletmesini ifade ediyor.

11 Temmuz 1995 tarihinde Sırp çeteleri, o günün şartlarında Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilân edilen Srebrenitsa şehrine girip orada yaşayan binlerce insanı katletmiş, bir anlamda soykırım uygulamıştı. İçinde çocuk ve kadınların da bulunduğu 8.372 Boşnak’ın katledilmesi, aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra görülmüş en kanlı katliâm olarak kayıtlara geçmiş durumda. Katliâma engel olması mümkün olan Avrupalı askerler maalesef bunu yapmamış. Srebrenitsa Katliâmı’nın ‘katliâm’ olduğu hukukî olarak da belgelenmiş durumda.

Aradan yıllar geçti ve dün Avrupa, yaşanan bu katliâm sebebiyle mağdurlardan özür diliyor. Elbette özür dilemek de bir adımdır, ama keşke en baştan bu yanlış yapılmasa, zalimlere fırsat verilmeseydi. Bu cümleden olarak İngiliz hükümeti, Srebrenitsa’daki soykırımının 20. yılı kapsamında, “Srebrenitsa’yı Hatırla” isimli derneğe para yardımı yapacağını açıklamış. Ayriyeten, İngiltere Başbakanı David Cameron da, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç’in katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yapmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar