Şeffaflık notumuz düşmesin!

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporlarına bakılırsa, 2015 yılında şeffaflık notu düşen ülkelerin sayısı artmış.Bu durum, dünya barışı için de tehlike...

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporlarına bakılırsa, 2015 yılında şeffaflık notu düşen ülkelerin sayısı artmış.
Bu durum, dünya barışı için de tehlike sinyali sayılmalı. Dünya ülkeleri her geçen yıl daha şeffaf olursa, neticede dünya barışı temin edilir, aksine olur ve ülkeler şeffaflıktan ayrılıp, yolsuzluğa batarsa barış ‘Kaf Dağı’nın ardında kalmaya devam eder.

Aynı raporda, 2015’de ülkeler bazında kısmî düzelmeler olduğuna da işaret edilmiş. Ancak incelemeye alınan 168 ülkenin üçte ikisinin (en kaba ifadesiyle yarıdan fazlasının) yolsuzluk karnesinin çok kötü olduğuna işaret ediliyor. İncelemeye alınan ülkelerin yarıdan fazlasının şeffaflık imtihanında sınıfta kalması, geçer not almaması dünya barışı için ciddî bir tehdit değil mi? Şeffaf olmayan yönetimler dünyayı felâkete sürüklemez mi? Yolsuzluk ve usûlsüzlükler; şeffaf olmamaktan kaynaklanmıyor mu? Kapalı rejimlerin en bariz özelliği ‘adam kayırma’ değil mi?

Acaba ülkemiz hangi kategoride? Şeffaflık notu ‘kötü’ olan ‘yarım küre’de mi yoksa ‘iyi/geçer’ olan diğer ‘yarım küre’de mi? Maalesef, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün sıralamasına göre, 2015’te yolsuzluğun arttığı ülkelerden biri de ülkemiz olmuş.

Üstün körü bir değerlendirmeyle, “Bu rapor inandırıcı değil, mutlaka işin içinde bir ‘hesap’ var” diyebilir miyiz? Bu ve benzer raporların yanılma payı elbette vardır. Ancak ülkemizin şeffaflık noktasında ilerlemediği umumî bir kanaat olarak karşımızda durmuyor mu? Kime sorulsa “Yolsuzluk ve usûlsüzlük var” demiyor mu? Mesele sadece muhalefetin iddialarıyla sınırlı değil. İktidara mensup vekiller de bu yöndeki itirazlara hak vermiyorlar mı? “Yolsuzluk yok, şeffaflık var” diyebilecek durumda mıyız?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar