O halde adalet lâzım

Bir bütün olarak adalet sisteminden herkes şikâyetçi. En başta kanunların adil olup olmadığı tartışılıyor.İkincisi, adalet hızla tecelli etmiyor. Üç beş yıl değil, yirmi yıl; hatta...

Bir bütün olarak adalet sisteminden herkes şikâyetçi. En başta kanunların adil olup olmadığı tartışılıyor.
İkincisi, adalet hızla tecelli etmiyor. Üç beş yıl değil, yirmi yıl; hatta daha fazla devam eden dâvâlar oluyor. Mevcut halden memnun olana rastlamak mümkün değil. Siyasetçi de, hukukçu da, vatandaş da daha iyi işleyen bir adalet sistemi arzuluyor.

Zaten sıkıntılı olan adalet sistemi ilân edilen Olağanüstü Hal sebebiyle daha da problemli hale geldi. OHAL dönemi mahiyeti itibarıyla ‘normal olmayan bir dönem’dir. Bazı işler kanunlarla değil, kanun hükmünde kabul edilen hükümet kararnameleri ile yapılır. Kanun çıkarmak için TBMM’nin belli kurallara uygun olarak çalışması icap ederken, kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarmak için böyle bir mecburiyet yok. İlk bakıldığında ‘işler hızla ilerliyor’ intibaı verse de uzun dönemde bu halde kalmak hem millet hem de devlet için faydalı değildir. Zaten faydalı olmuş olsa ömür boyu OHAL’in devam etmesi istenirdi.

Demokrasinin tam olarak işlediği hallerde de, olağanüstü hallerde de hiç ihmal edilmemesi gereken şey adalet sistemidir. Adalet sisteminin iyi işlemediği haller OHAL dahi olmasa iyi hal değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar