Konuşa konuşa eğitim

Eğitim beşikten mezara kadar devam ettiğine göre bu hususta ne kadar konuşulsa fazla değildir. Genç bir nüfusa sahibiz ve dolayısıyla bizim için eğitim sisteminin iyi işlemesi çok daha önemli.“Eğitim...

Eğitim beşikten mezara kadar devam ettiğine göre bu hususta ne kadar konuşulsa fazla değildir. Genç bir nüfusa sahibiz ve dolayısıyla bizim için eğitim sisteminin iyi işlemesi çok daha önemli.
“Eğitim sisteminde problem yok, işler yolunda” diyen çıkmayacağına göre sıkıntıları konuşa konuşa, adım adım aşmak durumundayız. En başta var olan sıkıntıları görmekle işe başlayabiliriz. Tedaviye başlamamın ilk şartı hastalığı kabul etmek olduğuna göre başka çaremiz de yoktur.

Eğitim sistemini baştan sona konuşmak durumundayız diyoruz, ama bunu yapabildiğimiz de söylenemez. Ara sıra siyasetçiler konuşsa da, sistemin taraflarına fikrini soran yok. Ciddî anlamda öğrenciye, veliye, iş dünyasına “Sizce çare nedir? Ne teklif edersiniz?” diye sorulduğunu duyduk mu? Sizleri bilemem, ama öğrenci velisi olarak bu hususta bir defa olsun fikrimizin sorulduğuna şahit olmadım.

Konu hakkında bazı sivil toplum kuruluşlarının çalışmalar yaptığını raporlar yayınladığını görüyoruz. Bu anlamda bir çalışma da Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından yapılmış. 2008’den bu yana her yıl hazırladığı “Eğitim İzleme Raporu”nun 9.’su, ERG Gözlemevi Direktörü Işık Tüzün ve ERG Politika Analisti Yeliz Düşkün’ün katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılmış.

Raporda, eğitimde kamu harcamaları, öğrencilerin farklı okul ve program türlerine dağılımı, eğitimin niteliğiyle ilgili bilgiler ve öğretmenlerle ilgili gelişmeler ele alınmış. Raporun ön sözünü Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi Dr. Canan Dağdeviren, son sözünü ise Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. M. Murat Erdoğan kaleme almış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar