Kaldırımları rahatsız etmeyelim!

Dertleri anlatmak için bazen slogan kullanmak icap eder.Türkiye’nin görünmez israf kalemlerinden biri de kaldırımlara harcadığı paradır. Değil 5 yıl, neredeyse her yıl değiştirilen kaldırım...

Dertleri anlatmak için bazen slogan kullanmak icap eder.
Türkiye’nin görünmez israf kalemlerinden biri de kaldırımlara harcadığı paradır. Değil 5 yıl, neredeyse her yıl değiştirilen kaldırım taşlarına şahit oluyoruz.

Kimileri “Ülkenin bunca derdi var. Şimdi bu meselenin konuşulmasının sırası mı?” diye düşünebilir. Birbirinden farklı ve önemli çok sayıda derdimiz var, ama bu meselenin içinde ve özünde ‘israf’ olduğu için bunu da görmezden gelemeyiz. Biraz abartarak şöyle desek yanlış olur mu: Türkiye, ihtiyaç olmadığı halde kaldırım taşlarını yenileyerek var olan israfı daha da arttırıyor. Kaldırımlar için yapılan israf önlenebilse bazı dertlerimizi bertaraf etmiş olurduk.

Bir emirle, bir iradeyle kanun değiştiren yetkililer acaba bu konudaki israftan habersiz midir? Ya da bu konuda bir israf batağına sürüklendiğimizden haberleri yok mu? Veya bu mesele konuşulmayı, tartışılmayı hak etmiyor mu?

Binlerce örneğinden bir misal verelim: Geçenlerde, her gün işe gidip gelirken kullandığımız yolun ortasındaki ‘refüj’ün (yol ortalarında yayaların emniyetine mahsus yer, yolun ortasındaki kaldırım, orta-kaldırım, emniyet adası) söküldüğünü gördük. Sökülen yol ortası kaldırım birkaç yıl önce yapılmış ve ortasına da çiçekler dikilmişti. Sökülmesi için bir sebep görünmüyordu. “Belki yolu genişletmek istiyorlar” diye düşündük. Aradan bir iki gün daha geçti. Aynı ‘yol ortası kaldırım’ın bu defa ‘beton’ dökülmek suretiyle yenilendiğine şahit olduk. Değişen bir şey olmadı. Muhtemelen bu işi yapan müteahhit ve inşaat firması dışında hiç kazanan olmadı!

Peki, eskimeyen kaldırımları yenileyerek ülkemizin israf denizi haline getirilmesine kanun müsaade ediyor mu? Vatandaş olarak ayrıntıları bilmemiz mümkün değil, ama bilenler var. Kamu ihale yapım sözleşmeleri ve belediye hukuku uzmanı, aynı zamanda Sayıştay Denetçisi olan Sadettin Doğanyiğit, geçen gün şu twiti yazarak belediyeleri de uyardı: “#belediyeler Dikkat! 4735/30.md. açık. Kesin kabulden itibaren 15 yıl geçmeden kaldırımları yenileyemezsiniz. Savurganlık da kamu zararıdır.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar