İsrail’e atılan tokat

Dünya siyasetinde diplomasi yoluyla zorlu bir ‘bilek güreşi’ yapıldığı anlaşılıyor. Şimdiye kadar her şart altında İsrail’in haklarını savunan Amerika, BM’deki bir oylamada...

Dünya siyasetinde diplomasi yoluyla zorlu bir ‘bilek güreşi’ yapıldığı anlaşılıyor. Şimdiye kadar her şart altında İsrail’in haklarını savunan Amerika, BM’deki bir oylamada ‘çekimser’ kalarak İsrail aleyhindeki önemli bir kararın alınmasına yol açtı.
Nasıl bir pazarlık yürütüldüğünü bilemiyoruz, ama hadisenin seyri şöyle gelişti: Mısır tarafından Çarşamba günü (21 Aralık 2016) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne İsrail aleyhinde bir karar tasarısı sunulmuştu. BM’ye tasarıyı sunan Mısır, Amerika’nın yeni Başkanı Donald Trump’ın itirazı üzerine tasarı geri çekilmişti. Sonrasında tasarıya destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından aynı tasarı BMGK’ya getirildi.
Neticede tasarı Türkiye saati ile 23 Aralık 2016 gecesi saat 23.00’da yeniden oylandı ve pek alışık olmadığı üzere Amerika’nın itiraz/veto etmemesi sebebiyle kabul edildi. BMGK’da kabul edilen kararda İsrail’in Filistin topraklarında yasa dışı bütün yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurması talep ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar