İşini bilen kayadan da para kazanır

Petrol zengini ülkeleri, sahip oldukları imkânları millet menfaati için kullanmadıkları yönünde haklı olarak tenkit ederiz.Neredeyse sudan daha bol petrol yataklarına sahip bazı ülkelerde fakir insanların yaşıyor...

Petrol zengini ülkeleri, sahip oldukları imkânları millet menfaati için kullanmadıkları yönünde haklı olarak tenkit ederiz.
Neredeyse sudan daha bol petrol yataklarına sahip bazı ülkelerde fakir insanların yaşıyor olması, geliş dağılımının adil olmadığını gösteriyor. Aynı zamanda bu ülkeler ekseriyetle cehatele karşı savaş açacakları yerde komşu ülkelere savaş açıyorlar ve paralarının büyük bir kısmını silâhlanmaya ayırıyorlar. Hangi ülke olursa olsun cehaletle savaşmıyorsa uzun dönemde sıkıntılarından kurtulabilir mi?

Uzmanların ifadesine göre dünya enerji piyasasında da çok ciddî değişiklikler yaşanıyor. Petrol zengini ülkelerin tahtı, yeni keşfedilen ve çıkarılmaya başlanan ‘kaya gazı’ ile sarsılmak üzere. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “ABD, kaya petrolü ve kaya gazıyla sessiz devrim yaptı. Rakipsiz lider. Artık Ortadoğu’ya ihtiyacı yok” demiş.

Financial Times Gazetesi’ne göre “yılın enerji insanı” kabul edilen Birol, Forbes Dergisi’ne göre de dünya enerjisini yöneten 7 isimden biri. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Suudi Arabistan gibi petrol zengini ülkelerin ekonomilerini nasıl çeşitlendirebileceği konusundaki bir soru üzerine şöyle demiş: “Bolca güneşleri var. Ayrıca petrolü hiç olmaması gereken yerde kullanıyorlar, elektrik üretiyorlar! O kadar pahalı ve anlamsız bir şey ki. Arabanızın deposunu çok pahalı parfümle doldurmak gibi.” (Habertürk g., 25 Aralık 2017)

Amerika’nın Irak’ı işgali ve bölgedeki varlığının asıl sebebinin petrol olduğu doğru bir tesbit olarak her zaman ifade edildi. Amerika’nın artık petrole ihtiyaç duymadığı belirtiliyor, ama bu onun bölgeden uzaklaşmasını netice verir mi zaman gösterecek. Birol, Amerika’daki değişimi şöyle anlatmış: 

“ABD enerjide çok büyük bir devrim yapıyor. 10 sene önce dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz ithalatçılarından biriydi. Başka ülkelere muhtaçtı. Ancak durum tam tersine döndü. Kaya gazı ve kaya petrolü devrimi sayesinde dünyanın rakipsiz lideri ve ihracatçısı olmaya başladı. Bu ABD dış politikasında ve dünyadaki enerjinin jeopolitiğinde oyunu tamamen 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar