Irkçılara tepki

Dünyanın en zararlı işlerinden biri de her halde ırkçılıktır. İnsanın anne ve babasını, dolayısıyla ‘ırkını’ seçme imkânı olmadığına göre bir insanı...

Dünyanın en zararlı işlerinden biri de her halde ırkçılıktır. İnsanın anne ve babasını, dolayısıyla ‘ırkını’ seçme imkânı olmadığına göre bir insanı sahip olduğu ırkı sebebiyle kınamak, eleştirmek ve aleyhinde bulunmak izah edilebilir mi?
Bu apaçık gerçeğe rağmen ırkçılık bütün dünyada tehlikeli bir şekilde tırmanmaya devam ediyor. Gerçi ırkçılık yapanlar da sözde ‘ırk üstünlüğü’ne karşı olduklarını söylüyorlar, ama işleri güçleri ırk üstünlüğünü savunanların ekmeğine yağ sürmekle geçiyor. Bilhassa ülkemizde böyle davrananlar çok fazla. Başka bazı düşüncelerle de soslanan, paketlenen fikirlerle “bizden başka herkes” itham edilir. Bu düşünce ve tavrın temelinde “Bir Türk dünyaya bedeldir” anlayışı olsa gerek. Eğitim sisteminde verilen bu anlayış, ilerleyen yıllarda da pekiştirilerek ortaya görünüşte ırkçı olmayan, ama hareketleriyle başkasına hayat hakkı tanımayan bir kitleyi ortaya çıkarmış oluyor. 

Irkçılık anlayışı bütün dünyanın karşı karşıya olduğu ciddî bir mesele. Gerek Avrupa’da ve gerekse başka ülkelerde bunun acı yansımaları görülüyor. Avusturya’da yaşanan bir hadise ırkçılığın çirkinliğini bütün dünyaya bir defa daha göstermiş oldu. 

Avusturya’nın başşehri Viyana’da 2018’in ilk dakikalarında dünyaya gelen, Türk ailenin ‘Asel’ adını verdikleri bebeği doğar doğmaz sosyal medyada ırkçıların hedefi olmuş. Alper ve Naime Tamgaç çiftinin bebeği Asel, 2018’in ilk bebeği olarak haberleştirilince Avrupa’daki ırkçılar harekete geçmiş.

İnsafsız ırkçılar yeni doğan bebek için “Sıradaki terörist doğdu”, “Kadın (annesi) kanser mi?”, “(Anne) Neden başörtüsü takıyor?”, “Ah (yeni doğan bebek) gerçekten Viyanalı mı?” gibi ırkçı ve nefret içeren paylaşımlada bulunmuşlar. (AA, 5 Ocak 2018)

Irkçı anlayışın ne kadar temelsiz olduğunu bundan daha iyi anlatan bir davranış olabilir mi? İnsan olan bir insan, yeni doğan bir bebeğe ‘terörist’ diyebilir mi? Dese o sözün, o tavrın en çirkin bir tavır olduğunu dünyadaki bütün ‘insanlar’ anlamaz mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar